Volledig scherm
Jari Oosterwijk. © Cor Lasker

Jari Oosterwijk over periode bij NAC: 'Jammer, maar waardevol'

BREDA - Vijf minuten voor sluitingstijd kwam Jari Oosterwijk eind januari op spectaculaire wijze binnen bij NAC. Inmiddels heeft hij de club in alle stilte alweer verlaten.

Uren nadat NAC met een 1-4-zege op NEC promotie naar de eredivisie had afgedwongen, viel de naam van Jari Oosterwijk pas. Omdat hij niet aanwezig was bij de huldiging van het elftal op het parkeerterrein naast het stadion van NAC. Ook een dag later was hij er op de Grote Markt niet bij.

Een spits die pas opvalt als hij er niet is, past bij het tragische lot van een man die in de winterstop met grote verwachtingen naar NAC kwam. Vanaf 21 april (invalbeurt bij FC Emmen) speelde Oosterwijk geen minuut meer in de hoofdmacht van NAC. 

Oma

,,Maar dat was niet de reden dat ik niet bij de huldigingen was", verduidelijkt de inmiddels weer in Salland teruggekeerde speler. ,,Mijn oma was overleden en maandag was de uitvaart."

Dat zijn verblijf in Breda anders is verlopen dan hij had gehoopt, is volgens de van FC Twente gehuurde aanvaller wel duidelijk. ,,Ik was lange tijd teleurgesteld, maar uiteindelijk ben ik blij dat we zijn gepromoveerd", klinkt het eerlijk.

In de jacht op een tweede spits, achter of naast Cyriel Dessers, kwam NAC eind januari op de valreep bij Jari Oosterwijk terecht. Omdat Cyriel Dessers geschorst was, mocht Oosterwijk enkele dagen later al direct aan de bak tegen FC Den Bosch. 

Reactie

Toen trainer Stijn Vreven vervolgens (tegen Dordrecht) weer gewoon wilde starten met Dessers, was Vreven niet gediend van de reactie van Oosterwijk en zette hem voor één duel uit de selectie. Vreven zei later dat hij daarmee iets teweeg bracht binnen de groep wat hard nodig was. Het besef dat het elftal belangrijker is welke speler ook.

Voor Oosterwijk brak een lastige periode aan. Vreven gaf hem een nieuwe kans, maar Dessers bleef voorin de grote man. Wel hield hij Oosterwijk voor dat hij hem nog hard nodig zou hebben in de nacompetitie. Het wrange is dat Oosterwijk daarin 360 minuten op de bank bleef zitten. Anderen mochten Dessers twee keer aflossen. 

Jammer

,,Natuurlijk deed dat pijn", zegt Oosterwijk. ,,Maar ik heb geen zin om erover te praten." Ook niet over de vraag of hij vindt dat Vreven hem voldoende kansen gaf. ,,Het is jammer hoe het is gelopen, maar voor het team is het geweldig hoe goed Cyriel op het einde was."

Hoe hij terugkijkt op zijn periode bij NAC? ,,Ik ben nu na vier maanden volgens afspraak weer gewoon terug bij FC Twente. NAC is een heel waardevolle ervaring geweest. Voor het eerst heb ik er binnen kunnen kijken bij een andere club. Daar heb ik veel van geleerd."