Volledig scherm
Justin Goetzee van NAC. © ProShots

Jaarcijfers NAC: 'Als we willen promoveren, moeten we minimaal deze ondergrens aanhouden'

BREDA - De opbrengst uit de transfer van Adnane Tighadouini (800.000 euro, red.) en de hoger uitgevallen verkoop van seizoenkaarten en losse kaarten (700.000 euro) zorgen er mede voor dat NAC in het eerste jaar in de eerste divisie geen verlies lijdt en een nettowinst van 136.209 euro maakt. Bekijk hier de jaarrekening, die NAC maandag heeft gepubliceerd.

Algemeen directeur Justin Goetzee nam, bijgestaan door controller Edgar Mol, uitgebreid de tijd om een toelichting te geven op de jaarcijfers van NAC over het seizoen 2015-2016.

Meevaller
Een deel van de transfer van Tighadouini werd gebruikt om het spelersbudget (2.6 miljoen euro) enigszins op peil te houden na de degradatie uit de eredivisie in 2015. Daarnaast voorkwamen de aandeelhouders met een kapitaalstorting van 800.000 euro dat de club een liquiditeitsprobleem zou krijgen. De inkomsten vorig seizoen bedroegen namelijk 9,9 miljoen euro, de uitgaven 10,5 miljoen. Een tekort dus van 600.000 euro, maar met dank aan de aandeelhouders kwam NAC niet in de acute geldproblemen.

Goetzee: „Door de verkoop van Tighadouini en de meevaller op ticketing is afgelopen jaar extra geld vrijgekomen. Dat was vroeg in het seizoen al bekend. Dat geld is later inderdaad mede gebruikt voor het spelersbudget, omdat we binnen een jaar wilden promoveren. Dat was de doelstelling. Daarnaast hebben we later in het seizoen Hans Smulders als technisch directeur en Marinus Dijkhuizen als trainer binnen kunnen halen. Zonder die extra inkomsten, hadden we die uitgaven natuurlijk niet gedaan. Dan was het: ‘Sorry, maar dat gaat niet’.”

Na de degradatie in 2015 heeft u 3.5 miljoen euro bezuinigd. Voornamelijk ingegeven door de daling aan tv-gelden en sponsoring. Onder andere in de operationele organisatie (kantoorpersoneel, personeel jeugdopleiding, technische staf, fysio’s en beveiliging) vielen harde klappen. Kunt u met minder mensen op de werkvloer wel een sluitende begroting krijgen?
„We kunnen overal nog een keer het mes inzetten. Als het moet, kan het. Maar er is al zoveel gesaneerd. Verder saneren, brengt consequenties met zich mee. Dan kom je in een vicieuze cirkel terecht met een negatief effect op de inkomstenstroom.”

Wat bedoelt u daarmee?
„Minder handjes in de organisatie, betekent minder tijd voor sponsors en supporters. Met als gevolg minder inkomsten. Dat leidt tot minder spelersbudget en mindere prestaties op het veld. Het wordt dan allemaal minder. Wij leggen met de gehele organisatie qua werkwijze de lat op eredivisieniveau. Voor die begrippen hebben wij een krappe bezetting. Ik vind dat wij deze bezetting moeten houden om als club niet verder terug te vallen. Als we willen promoveren, moeten we minimaal deze ondergrens aanhouden.”

Voor het huidige seizoen (2016-2017) lijkt de club op een verlies van 700.000 euro uit te komen. Hoe wordt dat gat opgevangen en hoe zorgelijk is de financiële situatie van NAC?
„Het contract van een grote sponsor is voor dit seizoen afgelopen en een aantal grote contracten had in het tweede jaar een degradatieclausule. De commerciële begroting zal daarom teruggaan van 4.1 naar 3.7 miljoen euro. Het gegeven dat je niet werkt met een sluitende begroting, zet de situatie altijd onder druk. Als club moeten wij zorgen voor alternatieven om niet afhankelijk te zijn van de aandeelhouders. Daar zijn we hard mee bezig. Meer kan ik daar niet over zeggen.”

  1. Manu Garcia schittert in het mooiste voetbaltheater van Nederland

    Manu Garcia schittert in het mooiste voetbaltheater van Nederland

    De tunnelklep gaat open als de avondschemering over het meest rauwe en intense voetbalstadion van Nederland valt. Manu Garcia kijkt eens op, geniet en ziet links van hem een geel-zwarte kolonie van duizend mensen op de tweede ring. Ze zwaaien met vlaggen, zingen en hopen tegen beter weten in op een goed resultaat. Angst boezemt De Kuip hem niet in. ,,Juist niet", zal de Spanjaard later zeggen. Kuipvrees? Welnee, daar heeft hij nooit van gehoord.