Volledig scherm
Grad Damen in actie voor NAC in het seizoen 2015 - 2016. © Gino van Outheusden

In België slaagt NAC er wél in om een keer te winnen

NAC stapt in het oefenduel met Royal Antwerp af van vijf verdedigers, Grad Damen hoort er weer bij en Jan Paul van Hecke en Daan Klomp zijn een nieuw centraal duo.

In een week waarin het nieuws wordt beheerst door de hete trainersstoel, de aanstelling van een technisch manager en de uitspraak van de interim-directeur dat uiterlijk 1 april alle vitale posities binnen de club zijn bekleed, oefende NAC gisteren onder een stralend Vlaams zonnetje tegen Royal Antwerp.

Interim-trainer, assistent en aanstaand cursist Rob Penders – in mei begint hij aan de opleiding Coach Betaald Voetbal – breekt drie dagen na het opstappen van zijn voormalige baas Mitchell van der Gaag rigoureus met de afwachtende speelwijze. Vijf verdedigers is voltooid verleden tijd onder de Roosendaler, die kiest voor een defensie van vier en een Zeeuws hart vormt met de talenten Daan Klomp en Jan Paul van Hecke.

Over die laatste, die wacht op zin eerste profcontract, stak Van der Gaag afgelopen vrijdag nog de loftrompet: ,,JP speelde vorig jaar nog bij de amateurs (GOES, red.) en is een type waarvan er niet veel meer rondlopen. Een ouderwetse verdediger die ook nog kan voetballen. Bij een rondo voor de wedstrijd tegen ADO uit, liep het bloed al uit zijn schenen bij de eerste tackle die hij maakte. Hij is niet onder indruk en heeft snel zijn plaats verworven binnen het team. Hij gaat ervoor, traint volle bak en tackelt er lustig op los.”

Rehabilitatie Damen

Opmerkelijk is de rehabilitatie van Grad Damen. 21 jaar inmiddels, in het bezit van een aflopende verbintenis, maandenlang genegeerd door Van der Gaag en tot dinsdag veroordeeld tot de beloften. De linkspoot is in Antwerpen een van de twee controlerende middenvelders in het oefenduel dat wordt gespeeld in een nieuwe variant van vier keer een half uur. Het moet voor de Bredanaar, vanaf zijn achtste bij NAC, als genoegdoening voelen, want hij is zeker niet minder dan Gianluca Nijholt, Anouar Kali of Mounir El Allouchi. Het is straks aan Ruud Brood, alle signalen wijzen erop dat hij het seizoen afmaakt als trainer van NAC, of hij door wil met Damen.

Dankzij twee late doelpunten van Giovanni Korte en Robert Mühren tankt NAC met een 0-2 zege op Royal Antwerp (nummer vijf van de Jupiler Pro League) een klein beetje zelfvertrouwen.

Vermeldenswaardig is tevens de rentree van Luka Ilic en het officieuze debuut van Yassine Azzagari, een sierlijke 17-jarige middenvelder van NAC onder-19. Het zijn de kleine dingen die het hem doen in afwachting van het grote knalvuurwerk dat ieder moment tot ontploffing kan komen.

Poll

Wie moet de nieuwe trainer van NAC worden?

  • Erwin Koeman (18%)
  • Robert Maaskant (5%)
  • Alfons Groenendijk (5%)
  • Maurice Steijn (18%)
  • Kees van Wonderen (31%)
  • Jurgen Streppel (8%)
  • Iemand anders (14%)
7781 stemmen