Volledig scherm
© Pro Shots

Hoge stadionlasten hangen als molensteen om de nek van NAC

BREDA - Ingewijden zeggen dat het een bedrag is tussen de drie en vijf ton. Justin Goetzee houdt het liever voor zich hoeveel het verwachte verlies zal zijn dat de club over het seizoen 2016/2017 lijdt. De algemeen directeur van NAC wil wél kwijt dat het om een aanzienlijk bedrag gaat. Tegelijkertijd heeft hij een geruststellende boodschap. „De afgelopen drie jaar hebben we onder aan de streep winst gemaakt. Daarmee is een buffer opgebouwd waardoor we dit seizoen niet in de problemen komen.”

Het nieuws dat NAC door de licentiecommissie van de KNVB opnieuw in de veilige categorie twee is gedeeld, ondanks de degradatie uit de eredivisie, valt samen met het nieuws dat de club verwacht over dit boekjaar, 1 juli 2016 - 30 juni 2017, een operationeel verlies te presenteren.
De exploitatie, de kosten die nodig zijn om een bedrijf te runnen, zijn voor eerste divisie begrippen te hoog. Structureel. NAC betaalt ieder jaar twee miljoen euro aan huisvestingskosten. Daar zit geen enkele bewegingsruimte in. Op een begroting van acht miljoen euro is dat 25 procent. Extreem veel. Ook in vergelijking met andere clubs uit de eerste divisie. De stadionhuur is drie jaar geleden na nieuwe afspraken met de gemeente Breda van 1.2 miljoen euro naar negen ton gegaan.

Misschien nog wel meer dan vorig seizoen, voelt NAC de noodzaak en daarmee de druk om dit seizoen kost wat kost te promoveren naar de eredivisie. Een langer verblijf in de eerste divisie kan de Bredase club zich eigenlijk niet permitteren. Door de degradatie zijn de tv-inkomsten met meer dan een miljoen gedaald van ruim twee miljoen euro naar een kleine negen ton. En ondanks dat commercieel volgens de clubleiding afgelopen seizoen boven verwachting is gepresteerd (4.2 in plaats van het als doel gestelde 4 miljoen euro), zullen de commerciële inkomsten dit seizoen onder de vier miljoen uitkomen en richting de 3.7 miljoen euro dalen.

Verliesgevende begroting
„Druk is er altijd”, zegt directeur Goetzee. „Een jaar geleden had ik nooit verwacht dat wij het zouden redden bij het mislopen van promotie. Toch is het ons gelukt. In vergelijking met vorig seizoen hebben wij nu meer kapitaal op het veld staan. Vanuit de sportieve ambitie van Hans (technisch directeur Hans Smulders) is het een speerpunt om ieder seizoen een speler te verkopen. Zoals met Tighadouini gebeurd is.”

NAC heeft de afgelopen twee jaar een verliesgevende begroting ingediend bij de voetbalbond. Over het vorige seizoen komen de Bredanaars desalniettemin zo goed als zeker op een kleine winst uit. Net boven het nulpunt. Met name de verkoop van Adnane Tighadouini zorgt ervoor dat de eerstedivisionist een positief resultaat kan overleggen. NAC hield aan de transfer van Tighadouini naar het Spaanse Malaga juli vorig jaar ruim acht ton over.

Verder heeft NAC door een storting van acht ton vorig jaar door de drie aandeelhouders met een meerderheidsbelang op dit moment genoeg liquide middelen om het huidige seizoen niet in de problemen te komen.
Goetzee: „Ik heb al vaker gezegd dat het voor ons onmogelijk is om in de eerste divisie een sluitende begroting te krijgen. Dat is niet nieuw. Daarvoor zijn de vaste lasten gewoonweg te hoog. De inkomsten zakken alsmaar, terwijl we weinig meer kunnen snijden in de uitgaven.”