Volledig scherm
© Pro Shots

Haperende printer bijna fataal voor Oosterwijk en NAC

ZUNDERT - De telefoon gaat. Drie uur voordat de transfermarkt sluit. “Ik werd gebeld door de trainer (Rene Hake): ‘NAC heeft gebeld’, zei hij. ‘Mooie club’, dacht ik meteen. Maar ook: ‘Dit is wel erg laat.’ Ik had dit totaal niet meer verwacht”, zegt Jari Oosterwijk. Een conference call wordt belegd. Met technisch directeur Hans Smulders en trainer Stijn Vreven. Het wordt een race tegen de tijd. Op zoek naar een (werkende) printer.

De totale gekte van de transfermarkt en het opportunisme in de voetballerij wordt haarfijn verbeeld door de last-minute overstap van Jari Oosterwijk. Tot het einde van dit seizoen huurt NAC de 21-jarige spits van FC Twente.

Afzeggingen
Na afzeggingen eerder op de dag van Tom Boere (FC Oss) en Dennis van der Heijden (ADO Den Haag) verlegt de Bredase leiding op ‘Deadline Day’ haar blikveld naar Jari Oosterwijk (FC Twente). De stress slaat toe. Niet alleen bij NAC. Het doelwit wringt zich, door de omstandigheden ingegeven, in allerlei haarspeldbochten. “Thuis moest ik papieren uitprinten en scannen. Maar ik heb helemaal geen printer en geen scanner.” Oosterwijk besluit daarop naar zijn ouders te gaan. “Ik woon in Bathmen, zij in Lettele. Een dorp even verderop. Bleek de printer daar niet te werken.” Hij lacht. “Vervolgens ben ik naar mijn vriendin gegaan. Die woont ook in Lettele. Daarom duurde het zolang voordat ik de papieren kon printen, ondertekenen, inscannen en terugsturen. Eventjes had ik het idee dat het niet meer ging lukken.”

Drie uurtjes heeft hij zijn ogen dicht gedaan, vertelt hij na zijn eerste training op het trainingscomplex in Zundert. Vermoeid oogt het jongensachtige gezicht niet na zijn eerste training voor NAC. Zijn haardos, met opgeschoren zijkanten, is netjes in een scheiding van rechts naar links gekamd. Wit shirt, zwarte sweater en lichte blauwe jeans. Jari Oosterwijk is casual. 21 jaar, 1.94 meter lang. Targetman.

Litmanen
Een Tukker die Jari heet. Geboren op 3 maart 1995. Twee maanden voordat Ajax de Champions League wint. Die dagen krijgen oer-Hollandse kinderen spontaan de voornaam Jari. Vernoemd naar Jari Litmanen. Een immens populaire Finse nummer tien van Ajax. “Mijn vader is geen Ajax-supporter. En ik ben ook niet specifiek naar Litmanen vernoemd. Die vraag is me vaak gesteld. Hij vond Jari gewoon een mooie naam”, zegt Jari.
Hij groeit op in Lettele. Een klein dorpje onder de rook van Deventer. Dus nee. Een Tukker is hij ook niet. Daarmee worden alleen de inwoners uit het oostelijk deel van Overijssel geduid. Het komende half verblijft hij in Breda. Daarna keert hij terug naar FC Twente dat vorige week vrijdag zijn contract openbrak tot medio 2020. “Ze zien in mij een speler voor de toekomst. Bij NAC wil ik minuten maken. Door de gesprekken die ik heb gevoerd, zie ik genoeg mogelijkheden. Ik ben gehaald om te spelen en voel het vertrouwen. Ik kan als 9 en als 10 spelen. In een 4-3-3- en een 4-4-2-systeem.”

Opgezogen in de hectiek van Deadline Day. Meegesleurd van de ene naar de andere plek. Met een banddikte verslaat hij de klok. Secondewerk. Als de dinsdag zijn laatste adem uitblaast, wordt de deal beklonken. De KNVB keurt de verhuur goed. Woensdag is een paar minuten oud, als NAC met een persbericht komt. Oosterwijk raapt zijn kloffie bij elkaar. “Om een uur ’s nachts ben ik in de auto gestapt. Twee uur later was ik in Breda en om half vier lag ik op bed. Het kostte even om in slaap te komen. Niet vanwege de spanning hoor. Het moest allemaal binnenkomen.” Bij zijn eerste training laat hij zich gelden met een doelpunt. Later mist hij een strafschop. Slap ingeschoten. “Zet dat er maar niet in.” Oosterwijk lacht er wederom bij. “Weinig slaap he.”
Tijd voor een siësta. Een welverdiend middagdutje. Vrijdag is hij erbij tegen FC Den Bosch. Althans, daar gaat Jari Oosterwijk vanuit. Met dank aan de printer van zijn vriendin.

poll

NAC gaat de nacompetitie ontlopen

NAC gaat de nacompetitie ontlopen

  • Ja (35%)
  • Nee (35%)
  • Nog te vroeg om te zeggen (31%)
72 stemmen

poll

Wie moet er op nummer tien spelen bij NAC?

  • Rai Vloet (18%)
  • Manu Garcia (82%)
1066 stemmen