Volledig scherm
© Pro Shots

Guardiola wil dat 'de kleine prins' man wordt bij NAC

ZUNDERT – Breda.., spreekt hij in gedachten uit. Hij graaft in zijn geheugen en herhaalt de naam van de stad. ‘Breda.., Breda..’ Manu García heeft er van gehoord. Maar wanneer en in welke context? Dat zijn de vragen die hij zich stelt als NAC op de stoep staat. „Ineens wist ik het weer. Op school had ik er over gelezen. Tijdens de geschiedenisles. Ik moest kort nadenken voordat ik het mij kon herinneren. Over Breda is een beroemd schilderij gemaakt. La rendición. Het heeft een prominente plaats in een museum in Madrid.”

De 19-jarige aanvallende middenvelder die door Manchester City, waar hij een contract heeft tot medio 2020, tot het einde van dit seizoen bij NAC gestald wordt, kent zijn klassieken. ‘De overgave van Breda’ (1625) is een doekwerk van de belegerde stad waarop te zien is hoe de sleutels overhandigd worden aan de Italiaanse bevelhebber Spinola van de Spaanse armada. Een belangrijk moment in de geschiedenis van Spanje.

Manuel García Alonso weet het. Geboren in Oviedo. In het prinsendom van Asturië, el Principado de Asturias. Evenals Fernando Alonso. Tweevoudig wereldkampioen Formule 1. „Het wordt mij vaak gevraagd. Maar nee, ik ben geen familie van hem.”

Verwacht niet dat de spelmaker direct beslissend zal zijn. De zomer meegerekend heeft hij bijna acht maanden geen hele wedstrijd meer gespeeld. Zijn verhuurperiode bij Alavés liep uit op een teleurstelling. „Het voetbal lag mij niet. Te verdedigend en te weinig met de bal. De filosofie van NAC sluit beter bij mij aan. Alles met de bal en jonge spelers die een kans krijgen om beter te worden. Door de gesprekken die ik gevoerd heb met mensen van de club, spelers van City die er al zijn en video’s die ik gezien heb, heb ik een goed beeld van NAC. Ik weet waar ik terecht kom. Deze stap is een weloverwogen keuze geweest.”

Guardiola
In de zomer sprak Manu García nog met Pep Guardiola. De succescoach van Manchester City. „Hij zei tegen mij: ‘Het is goed als je een tijdje ergens anders gaat spelen. Ik wil dat je terugkomt als een man.’ In Spanje is daar een mooi woord voor: curtir. Net als bij goeie ham. Eerst goed laten rijpen voordat die smaakvol wordt.”

Vijftien jaar is ‘de kleine prins’ als Manchester City hem oppikt bij Sporting Gijon. De club uit het noorden van Spanje staat bekend om zijn uitmuntende jeugdopleiding. Van oudsher vergelijkbaar met Sparta in Nederland. „Voor mij was het een mooie kans om mijn horizon te verbreden. Ik wilde altijd al in Engeland spelen. De Premier League heeft een enorme aantrekkingskracht. Dat wilde ik meemaken. Het begin was zwaar. Zonder familie, in een land waarvan ik de taal niet sprak. De eerste twee jaar heb ik bij een gastgezin gewoond. Op die manier heb ik de Engelse taal geleerd.”

Bij zijn tweede buitenlandse verblijf heeft hij zijn vader meegenomen. De eerste weken verblijft García senior samen met zijn kroost in een appartementje in het centrum van Breda. „Hij heeft een eigen online bedrijfje en kan vanuit Breda prima zijn werk doen. Zijn aanwezigheid helpt mij om sneller te integreren bij NAC. Ik ben nooit alleen als ik thuis kom. En hij kan af en toe een Spaanse maaltijd voor me koken. Hij was verrast dat ik koos voor de Nederlandse eerste divisie. Totdat ik hem video’s van de supporters liet zien. Die zijn te vergelijken met die van Sporting Gijon. Fanatiek en altijd met velen aanwezig. In theorie is dit een grote club in Nederland. Wat ik over een half jaar doe, weet niet. Wat ik wel weet, is dat ik ontzettend veel zin heb om speelminuten te maken en me weer voetballer te voelen. Dat gevoel heb ik de laatste tijd gemist.”

Sleutels
Vier eeuwen na het tien maanden durende ‘Beleg van Breda’, is ‘El Príncipe’ gearriveerd. Niet te paard zoals toen, maar per vliegtuig. Aan Manu García om het verdwaalde NAC door het slagveld van de eerste divisie te leiden en de sleutels te overhandigen die de poort openen naar de eredivisie.

  1. Columnisten vegen de vloer aan met NAC: 'Is er werkelijk geen betere keeper te vinden?'

    Columnisten vegen de vloer aan met NAC: 'Is er werkelijk geen betere keeper te vinden?'

    'Ik weet niet of iemand de mensen van NAC al verklapt heeft dat hij eigenlijk helemaal geen keeper is. Zou er in de Jupiler League geen betere keeper te vinden zijn?' Pittige teksten van Ronald Waterreus woensdag in zijn wekelijkse column in het toonaangevende voetbalweekblad Voetbal International. Daarin kapittelt de oud-keeper van onder andere PSV op een weinig genuanceerde wijze het keepersbeleid van NAC.

poll

De 0-8 is de schuld van Vreven

De 0-8 is de schuld van Vreven

  • Ja (40%)
  • Nee (60%)
1582 stemmen