Volledig scherm
Anthony Lurling viert zijn treffer tegen Kapan met Matthew Amoah, Edwin de Graaf en Robbert Schilder. © roy lazet

Grootste Europese zege NAC tien jaar oud: ‘We hadden nog nooit van Kapan gehoord’

Dinsdag precies tien jaar geleden boekte NAC de grootste Europese overwinning in de clubhistorie. In de tweede kwalificatieronde van de Europa League won de ploeg van Robert Maaskant in eigen huis met liefst 6-0, maar wie was de tegenstander? Anthony Lurling lepelt het goede antwoord razendsnel op: ,,Gandzasar Kapan.”

Zelfs de meest verstokte voetballiefhebber moet zich even achter de oren hebben gekrabd, toen in de zomer van 2009 de naam van Gandzasar Kapan uit de koker rolde als tegenstander van NAC. De toenmalige nummer vijf van Armenië was zó onbekend, dat bij het uitlekken van een visalijst van de club pas duidelijk werd met welke namen de tegenstander naar Breda zou reizen. 

Via Henk Wisman, oud-bondscoach van Armenië, kreeg NAC toch nog wat beknopte informatie over Gandzasar Kapan in handen. ,,Nee, daar hadden we nog nooit van gehoord”, geeft Lurling tien jaar later toe. ,,Kapan-thuis, ja, onder Maaskant... Een ploeg uit Armenië, dat moest je in die tijd simpel overleven, toen nog puur op kwaliteitsverschil. Tegenwoordig kan alles, zelfs tegen ploegen uit Luxemburg.”

Superervaring

In het Rat Verlegh Stadion opende Kees Kwakman op 16 juli 2009 na een half uur spelen de score, op aangeven van Joonas Kolkka. Pas na rust nam NAC afstand van de Armeense voetbaldwerg. Edwin de Graaf, Matthew Amoah (beiden 2x) en Lurling voerden de score uiteindelijk op naar 6-0. ,,De uitwedstrijd (0-2, red.) veranderde daardoor in een soort oefenwedstrijd, al zijn die Europese uitwedstrijden wel de mooie dingen in je carrière. Het hotel, het stadion: het stelde allemaal niks voor. Maar toch, het was een superervaring. Ook voor de supporters. Ik heb daar mijn shirtje nog geruild, dat heb ik thuis ergens liggen.”

Quote

Villarreal, dat was een ploeg met onder anderen Diego Godín en Santi Cazorla.

Anthony Lurling

Via een dubbele overwinning op Polonia Warschau in de derde kwalificatieronde (3-1 in Breda, 0-1 in Warschau) plaatste NAC zich vervolgens voor de play-offs, het voorportaal van het hoofdtoernooi. Daarin werd de ploeg gekoppeld aan Villarreal, in die tijd een grote naam in Europa. De Spanjaarden schopten het een seizoen eerder nog tot de kwartfinale van de Champions League. Lurling: ,,Dat was een ploeg met onder anderen Diego Godín en Santi Cazorla. Thuis kwamen we met 0-1 achter, toen maakte Tyrone Loran gelijk en verloren we ongelukkig door een snel genomen vrije trap. Uit speelden we met een B-ploeg. Rob Penders, Matthew Amoah en ikzelf bleven thuis om fit te zijn voor de competitie. Daar verloren we met 6-1.”

Hoogste divisie

Waar Villarreal na een kort uitstapje naar de Segunda Division inmiddels weer een vaste waarde is in La Liga, is ook Gandzasar Kapan nog altijd actief in de hoogste nationale divisie. De ploeg eindigde afgelopen seizoen op de zesde plaats in de Armeense Premier League, op vijftien punten van een plek die recht geeft op Europees voetbal en met zestien punten voorsprong op degradant Ararat Erevan.