Volledig scherm
Kunstgras © wikipedia

Grasmeester NAC: 'Ik heb altijd al gezegd dat kunstgras niet deugt' (stelling)

ZUNDERT - De ophef over het gezondheidsgevaar van kunstgrasvelden, zwengelt ook de discussie over de wenselijkheid van dergelijke matten in het betaalde voetbal weer aan. Bij NAC blijkt niet iedereen een afkeer te hebben van kunstgras.

Jan Braspenning zwaait met een gebaar van ‘ziejewel’ de deur van zijn grasmaaier open. Jarenlang voerde de terreinman van NAC een persoonlijke oorlog tegen het oprukkende kunstgras. „Nu ze aan de kinderen komen, gaat er eindelijk iets gebeuren. Ik heb altijd al gezegd dat kunstgras niet deugt”, zegt de man die vorig seizoen nog werd onderscheiden voor het mooiste veld in de eerste divisie.

„Misschien voeren we deze discussie wel tien jaar te laat”, zegt NAC-trainer Marinus Dijkhuizen over de ophef die is ontstaan naar aanleiding van een reportage over de gezondheidsrisico’s van kunstgrasvelden. „Ik heb geen idee hoe schadelijk die velden zijn, maar het zal sowieso lastig zijn om dingen nu nog terug te draaien.”

Van middenvelder Mounir El Allouchi hoeven de kunstgrasvelden niet opgeruimd te worden. „Ik vind het heerlijk om er op te spelen. De bal blijft lekker vlak. Gras is ook fijn, maar ik houd echt van kunstgas.”