Volledig scherm
© Pro Shots

Graham Arnold dé kandidaat om nieuwe trainer NAC te worden

BREDA - Technisch directeur Hans Smulders wilde gisteren niet reageren op het hardnekkige gerucht dat Graham Arnold de nieuwe trainer wordt van NAC. Goed ingevoerde bronnen rond de Bredase club weten te melden dat Arnold van Sydney FC vrijwel zeker de opvolger wordt van de donderdag ontslagen Marinus Dijkhuizen.


De 53-jarige Australiër was als speler twee jaar actief bij NAC. In 2,5 jaar (1995-1997) stal de spits de harten van de supporters met zijn doelpunten, zijn ongebreidelde werklust, inzet en passie. Hij werd begin februari 1995 gehaald als opvolger van de naar Celtic vertrokken Pierre van Hooijdonk. Binnen een mum van tijd groeide hij uit tot publiekslieveling.

Na zijn actieve carrière begon hij eind jaren negentig in eigen land als trainer bij Northern Spirit FC. Vanaf 2000 ging hij als assistent-trainer van Australië in de leer bij Frank Farina en later Guus Hiddink met wie hij het WK 2006 in Duitsland deed. Als zelfstandig bondscoach had Arnold beduidend minder succes. Na de mislukte Asia Cup werd hij in 2007 weggepromoveerd tot eindverantwoordelijke van Jong Australië. De huidig commissaris technische zaken van NAC, John Peek, is al jaren een groot voorstander van de komst van Arnold. In de tijd dat Peek voorzitter was van de Bredase club (1989-1999) maakte de ongepolijste aanvaller als dertigplusser naam met 35 doelpunten in zijn kortstondige periode bij NAC.

Gisteravond was Smulders niet meer bereikbaar om een korte reactie te geven over de mogelijke komst van Arnold die met Sydney FC koploper is in de Australische voetbalcompetitie. Smulders hoopt komende week tussen de feestdagen door de naam van de nieuwe trainer bekend te maken.

  1. Eerherstel voor NAC met magistrale 0-2 zege op Feyenoord
    Overwinning

    Eerherstel voor NAC met magistrale 0-2 zege op Feyenoord

    Drie dagen na het bekerechec bij Achilles'29 verlaat NAC op een historische avond juichend de Rotterdamse Kuip. Een treffer van Giovanni Korte voor rust en een late treffer van invaller Thomas Enevoldsen waren voldoende om landskampioen Feyenoord in eigen huis te vloeren: 0-2. Na rust pas wist de ploeg van Giovanni van  Bronckhorst het veldoverwicht om te zetten in kansen. Kramer en Amrabat waren dicht bij de gelijkmaker, maar toen zelfs ook een strafschop niet besteed was aan Kramer lag de weg naar een Bredase zege wagenwijd open. Uiteindelijk loodste Feyenoord-doelman de gasten definitief dat pad op. Na zijn blunder was het voor Enevoldsen kinderspel om de 0-2 binnen te schuiven. Het eerste half uur was er eigenlijk maar één ploeg aan de bal. Op een voor het legioen veelbelovende eerste hoekschop na 44 seconden voetballen na kon Feyenoord haar overwicht echter geen moment omzetten in doelgevaarlijke daden. Een kopbal van Jan Arie van der Heijden (uit een corner) scheerde de lat. Bij de enige scherpe dieptepass van de Rotterdammers (op El Ahmadi) lag NAC-doelman Mark Birighitti in de weg. Veel dreigender was het 'offensief' van Feyenoord niet.