Volledig scherm
© Pro Shots

Grad Damen wil dit seizoen doorbreken na ondertekenen eerste profcontract

BREDA - Weken, zo niet maanden, zat het in de pijplijn. Het eerste profcontact van Grad Damen. Gisteren zetten NAC en de talentvolle middenvelder eindelijk de handtekeningen onder een tweejarig contract. Zonder optie voor een derde jaar. Die is gesneuveld tijdens de onderhandelingen.

„Dit contract geeft natuurlijk een heel goed gevoel”, zegt de 18-jarige Damen die vorig seizoen zijn debuut maakte en tot zes optredens kwam in de eerste divisie. „Met de club heb ik een gezamenlijk doel opgesteld: zoveel mogelijk speelminuten maken en uitgroeien tot een basisspeler. Ik zal moeten concurreren met jongens met meer ervaring. En ik moet achteraan in de rij aansluiten. Daar heb ik geen moeite mee.”

Trainer Marinus Dijkhuizen lijkt in eerste instantie een middenveld te gaan formeren met Robbie Haemhouts (32), Jeff Stans (26) en Gianluca Nijholt (26). Damen zal zijn weg moeten vinden als linkshalf. Een omscholing tot linksback zoals de voormalig NAC’ers Robbert Schilder of Donny Gorter in het verleden ondergingen, heeft niet de voorkeur van de Bredanaar.

„Ik wil doorbreken als linkshalf. Eventueel kan ik ook centraal achterin uit de voeten. In de jeugd bij NAC heb ik altijd in de as gespeeld: in de spits, op het middenveld en in de verdediging. Ten opzichte van vorig seizoen merk ik dat ik fysiek en conditioneel beter ben geworden. Het is aan mij om de concurrentieslag op het middenveld aan te gaan en plekje in de basiself af te dwingen.”

  1. Eerherstel voor NAC met magistrale 0-2 zege op Feyenoord
    Overwinning

    Eerherstel voor NAC met magistrale 0-2 zege op Feyenoord

    Drie dagen na het bekerechec bij Achilles'29 verlaat NAC op een historische avond juichend de Rotterdamse Kuip. Een treffer van Giovanni Korte voor rust en een late treffer van invaller Thomas Enevoldsen waren voldoende om landskampioen Feyenoord in eigen huis te vloeren: 0-2. Na rust pas wist de ploeg van Giovanni van  Bronckhorst het veldoverwicht om te zetten in kansen. Kramer en Amrabat waren dicht bij de gelijkmaker, maar toen zelfs ook een strafschop niet besteed was aan Kramer lag de weg naar een Bredase zege wagenwijd open. Uiteindelijk loodste Feyenoord-doelman de gasten definitief dat pad op. Na zijn blunder was het voor Enevoldsen kinderspel om de 0-2 binnen te schuiven. Het eerste half uur was er eigenlijk maar één ploeg aan de bal. Op een voor het legioen veelbelovende eerste hoekschop na 44 seconden voetballen na kon Feyenoord haar overwicht echter geen moment omzetten in doelgevaarlijke daden. Een kopbal van Jan Arie van der Heijden (uit een corner) scheerde de lat. Bij de enige scherpe dieptepass van de Rotterdammers (op El Ahmadi) lag NAC-doelman Mark Birighitti in de weg. Veel dreigender was het 'offensief' van Feyenoord niet.