Volledig scherm
(vlnr) Michael Dingsdag, Gianluca Nijholt en Danny Verbeek tijdens de eerste training van NAC. © Ron Magielse/Pix4Profs

Gianluca Nijholt kiest voor het kippenvel van NAC: 'Toen NAC belde, wist ik het al'

VOETBAL - Hij oogt zo Italiaans als zijn voornaam doet vermoeden. „Het is puur toeval”, lacht Gianluca Nijholt als hij na afloop van de training van NAC even uitblaast op het nieuw ingerichte terras van Bredanello. „Ook mijn moeder is gewoon een Nederlandse.”

Zijn vader is oud-voetballer Luc Nijholt. „Hij is gek van het Italiaanse voetbal en van Gianluca Vialli. Naar hem ben ik vernoemd.”

De carrière van papa Luc bepaalde het ritme van zijn jeugd. Geboren in Utrecht, als baby verhuist naar eerst Zwitserland en later Engeland en als kleuter teruggekeerd in eigen land. „Ik was zes en sprak geen woord Nederlands. Mijn vader ging bij Volendam spelen en tot mijn elfde woonden we in Alkmaar.”

Via de jeugd van AZ kwam hij na een volgende verhuizing bij FC Utrecht terecht. Daar had hij het net zo naar zin als bij VVV, de club waarvoor hij de afgelopen anderhalf jaar speelde. Daar werd hij naar eigen zeggen aan het lijntje gehouden toen gesprekken over contractverlenging steeds werden uitgesteld. Direct daarop belde NAC. „Ik weet niet of ze wisten wat er was gebeurd, maar ik weet wel dat toen NAC belde ik mijn keuze snel gemaakt had.”

De ogen van Nijholt glinsteren als hij vertelt over het beeld dat NAC bij hem oproept. „Het is het type spel, maar vooral de fantastische achterban die me aanspreekt. NAC doet me denken aan FC Utrecht. En dan is de aanhang hier volgens mij nog trouwer dan in Utrecht.”

Nijholt haalt de wedstrijd NAC-VVV van afgelopen seizoen aan. „Wij kwamen voor met 1-0. NAC moest komen, we stonden onder druk, de aanhang ging te keer, kippenvel gewoon. Het was zo’n muur van geluid, dat ik dacht: als dit hier iedere twee weken zo is, wil daar graag onderdeel van zijn.”