Volledig scherm
Thierry Ambrose baalt. © Pro Shots

Gebrek aan scorend vermogen breekt NAC op

OnmachtigMet negen punten uit de eerste elf wedstrijden heeft NAC de slechtste start sinds het seizoen 1998-1999 waarin het degradeerde uit de eredivisie. De historische zege op Feyenoord van 23 september lijkt ondertussen een eeuwigheid geleden. Gebrek aan scorend vermogen breekt de club op.

'Durf omhoog te kijken'. Die boodschap deelde hij eind juni met de wereld. 'Handhaving is voor mij geen ambitie', zei Stijn Vreven bij de eerste training. Spelers, die een maand eerder de volkomen onverwachte promotie vierden, vielen hem bij. Het vrijgekomen geluksstofje endorfine gierde door de uitgeruste en zongebruinde lichamen. 'De verrassing van het seizoen', dat zou NAC gaan worden. De realiteit is anders.

Op een derde van de competitie moet NAC alle zeilen bijzetten om overeind te blijven in de woeste storm die over Breda raast. Met name in het begin kreeg het stevig te lijden onder de hevige rukwinden en richtten de tornado's Vitesse, PSV en AZ flinke schade aan. Toch zei technisch directeur Hans Smulders op 18 september, NAC had toen een puntje uit de eerste vier duels gepeurd, dat 'veertig punten een reëel streven is'.

Marathon

Na elf duels staat NAC op negen punten. De laatste keer dat de ‘Parel van het Zuiden’ dat overkwam, kukelde het een half jaar later (1999) als hekkensluiter uit de eredivisie. De degradatie in 2015, na een verblijf van vijftien jaar op het hoogste niveau, werd eveneens ingeleid met een haperend begin; tien uit elf en een vijftiende plek, een trede hoger dan de huidige zestiende plaats.

Quote

In vier van de laatste vijf duels scoorde NAC niet. ADO Den Haag, Roda JC, PEC Zwolle en VVV hielden, op soms miraculeu­ze wijze en met hulp van paal en lat bovendien, stand tegen de Bredanaars.

Het probleem van dit NAC is dat een doelpunt maken zoiets is als het lopen van een marathon, een heidens karwei. In vier van de laatste vijf duels scoorde het niet. ADO Den Haag, Roda JC, PEC Zwolle en VVV hielden, op soms miraculeuze wijze en met hulp van paal en lat bovendien, stand tegen de Bredanaars. Met uitzondering van PEC Zwolle teams tegen wie NAC de punten moet pakken. Veelzeggend is dat spits Thierry Ambrose, hij wacht sinds 20 augustus op een treffer, meer assists op zijn naam heeft staan dan doelpunten: drie om twee. Hij is een sluipschutter wiens vizier niet op scherp staat.

Doelpuntenmakers

Giovanni Korte en Rai Vloet zijn gedeeld clubtopscorer met drie goals, Ambrose staat dus op twee en Pablo Mari, Thomas Enevoldsen en Mounir El Allouchi hebben een keer gescoord.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement