Volledig scherm
Gianluca Nijholt © BSR Agency

Gat wéér groter: NAC is aan alle kanten voorbijgestreefd

Het is na de winterstop stuivertje wisselen om de onderste plaatsen in de eredivisie, maar dan gaat het - helaas voor NAC - vooral om de plekken elf tot en met zestien. Het verschil tussen deze plaatsen is na 21 speelronden slechts drie punten, terwijl De Graafschap en NAC daaronder bungelen en hoogstwaarschijnlijk tegen elkaar strijden om rechtstreekse degradatie te voorkomen.

Hoe anders zag de wereld er een maand geleden uit. FC Groningen en PEC Zwolle hadden evenals NAC de eerste seizoenshelft afgesloten met vijftien punten. Gedrieën deelden ze tijdens de winterslaap de veilige vijftiende plaats, alleen vanwege een minder doelsaldo was plek zeventien voor NAC.

Maar NAC speelde na de winterstop één keer gelijk (1-1 tegen ADO Den Haag), alle andere duels gingen verloren. Tot overmaat van ramp ziet NAC de concurrenten wél regelmatig punten pakken. Zo wonnen Emmen (plek 16) en FC Groningen (plek 15) dit weekend hun duels, waardoor zij respectievelijk twee en drie plaatsen stegen. NAC verloor zelf vorige week het onderlinge duel met de Graafschap en bezetten sindsdien opnieuw de onderste plaats. De Bredanaars hebben zestien punten, twee minder dan de directe concurrent uit Doetinchem.

Waar in Breda de ineenstorting volgde, pakten FC Groningen en PEC Zwolle in vier duels respectievelijk negen en tien punten. In Groningen werd in januari zwierig met de geldbuidel gezwaaid: zes versterkingen waarvan middenvelder Thomas Bruns (twee goals) en de aanvallers Kai Sierhuis (twee goals) en Mo El Hankouri (één goal) een wezenlijk aandeel hebben in de Groningse revival. Of wat te denken van PEC Zwolle? Met Jaap Stam als nieuwe trainer en gerichte aankopen als middenvelder Pelle Clement en aanvaller Lennart Thy zijn de Zwollenaren, in goed gezelschap van PSV en AZ, nog ongeslagen in 2019. De vijf winteraanwinsten van NAC zijn tot op heden van minder waarde geweest dan de nieuwelingen bij de andere clubs.

Zwaar programma

Met een loodzwaar programma voor de boeg (onder meer uitwedstrijden tegen Ajax, Vitesse en PSV), staat NAC voor een lastige opgave in de strijd tegen rechtstreekse degradatie. Als De Graafschap zondag op de Vijverberg FC Utrecht weet te verslaan kan NAC, bij een verwachte nederlaag tegen Ajax, op een achterstand van vijf punten worden gezet. Inclusief een beter doelsaldo voor de Achterhoekers.

Toch hoeft het aantal punten (zestien) niet te weinig te zijn om directe degradatie te ontlopen. Sterker nog, in de afgelopen vier jaar had de nummer achttien van de eredivisie na 21 speelronden nooit méér punten. Vorig jaar bijvoorbeeld lukte het Sparta om van die laatste plek af te komen. Zij degradeerden echter alsnog via de nacompetitie.

De meest spectaculaire comeback van de afgelopen jaren staat op naam van ADO Den Haag. In 2014 stonden de Hagenaars na 21 ronden onderaan met twintig punten, maar eindigden het seizoen als negende.

Poll

Verdient Van Hooijdonk een kans in de NAC-basis?

Verdient Van Hooijdonk een kans in de NAC-basis?

  • Ja (81%)
  • Nee (19%)
1581 stemmen