Volledig scherm
Breda,Rat Verlegh Stadion, 26-08-2016 , seizoen 2016 - 2017 , Jupiler League , Eerste Divisie voetbal NAC - Den Bosch
NAC speler Fabian Sporkslede © Pro Shots

Fabian Sporkslede heeft een reden om elke dag op te staan

BREDA - Zijn rechterhand zet hij op tafel, de duim achter de andere vier vingers. “Kijk”, zegt Fabian Sporkslede. We kijken en volgen de naar voren bewegende middelvinger. “Eentje stapt uit, de overige drie blijven dicht bij elkaar. Altijd, loslaten mag niet”, benadrukt hij. 

Zijn glas verse jus d’orange trilt op de hoek van het houten tafeltje. “Als de trainer de bal naar een kant gooit, beweegt het hele team mee. Zonder tegenstander. Tactisch trainen zonder weerstand. Dag in, dag uit wordt dat herhaald.” 

Dat is verdedigen in Italië, zegt de rechtsback van NAC. Monotoon, geestdodend en altijd de focus op het voorkomen van een doelpunt, haaks op wat de essentie van het spel is. Een cultuurshock voor iemand die de jeugdopleiding van AZ en Ajax doorloopt en opgevoed is met het dogma dat de aanval de beste verdediging is. 

Mino Raiola is zijn zaakwaarnemer, “een keer in de drie weken heb ik contact met hem”, en de man die hem in 2015 onderbrengt in Italië bij Chievo Verona. “De gemiddelde leeftijd was daar 32 jaar, ik was 21 en werd als een talent gezien, maar eigenlijk ben ik nooit als volwaardige speler beschouwd. Vervolgens ben ik een half jaar uitgeleend aan een club in Rome, serie C.” 

Trots

Hij vertelt het verhaal van een president die tevens oom is van een speler een groepje spelers die de trainer betaalt om te mogen spelen. Na een jaar Italië, is het tijd om naar huis te gaan. Hij belt NAC, technisch directeur Hans Smulder wilde hem eerder naar FC Eindhoven halen. Hij is welkom en mag op proef komen. “Voor elke man is het lastig zijn trots opzij te schuiven. Dankzij mijn vader heb ik geleerd om dat wel te doen, om nederig te zijn. Dat heeft me verder gebracht. Ik geloof ook niet in excuses. Hoe meer excuses, hoe meer je gelooft in die excuses.”

Webshop

Hij pakt zijn telefoon erbij en haalt de website van ‘Amplify Sports Equipment’ op. Een online bedrijf dat hij samen met voetballer Mark Klok runt en dat sportproducten en voedingssupplementen aan topsporters levert. “Ik heb mijn propedeuse Sport & Marketing gehaald en wilde daar iets mee doen. Voetbal geeft me energie, is mijn uitlaatklep, maar ik houd tijd over om andere dingen te doen. Zoals iedereen, heb ik ambities. Ook buiten het veld.”

De webshop is een prima uitlaatklep in de periode dat hij begin februari zijn basisplaats verliest. De NAC’er met tot dan toe de meeste speelminuten, wordt in de koelkast gezet. Vijf wedstrijden verbijt hij tandenknarsend zijn teleurstelling. “Voor mij, maar ook voor mijn vriendin was het een moeilijke periode. Ik vond het onterecht en had vragen waar zij geen antwoord op kon geven. ‘Vind jij dat ik iets verkeerd doe?’, vroeg ik haar. Ze studeert communicatie en analyseerde mijn gedrag. Ik nam een verkeerde houding aan, vond ze. Ik ging van huis met de gedachte: ‘Er is niks te halen.’ Dat heb ik met haar steun omgebogen, zo van: ‘Vandaag kan de dag zijn dat de ommekeer komt.’ Ik geloof ook dat God mij die periode bewust heeft laten doormaken om er sterker uit te komen. Met wedstrijden tegen Jong Ajax en VVV als gevolg. Ik ben hard blijven werken en uiteindelijk bepaalt de trainer of hij me nodig heeft.”

God

Sporkslede is christelijk religieus: dat betekent iedere dag bidden en woensdagavond naar de kerk met Chiro Ntoko en Thomas Agyepong. “Ik ben jong en toch heb ik veel ups en downs gehad in mijn carrière. Het geloof is een houvast geworden. Het leven heeft een einddoel, daar geloof ik echt in. Dat is een reden om iedere dag op te staan. Net zoals dat God een bedoeling met je heeft. Gods timing is perfect. Ik ben zelf op zoek gegaan naar het geloof, niemand heeft mij dat opgedragen. Mijn oma heeft een Bijbel op haar nachtkastje liggen. Ze heeft mij een boekje gegeven met 365 dagteksten. Elke dag lees ik daaruit een les of een wijsheid.”

Quote

Het leven heeft een einddoel, daar geloof ik echt in. Dat is een reden om iedere dag op te staan.

Fabian Sporkslede

Ambitie

Op vrijdag, de dag van de wedstrijd, pakt Sporkslede de fiets en peddelt op zijn gemak naar het centrum van Breda. In zijn eentje. Ontdekt de stad, maakt een praatje en drinkt een bakje thee. “De mensen hier zijn vriendelijk. Ik geef altijd een knikje of lach en dan lachen mensen terug of knikken beleefd. En als iemand zwaait, zwaai ik terug. Breda is gastvrij en dat helpt heel erg om geen heimwee te hebben naar Amsterdam.”

Stadionnetjes

Midden in Breda staat een vulkaan genaamd NAC, 24 uur actief. Met die druk, met die immer oplopende spanning is niks mis, zegt Sporkslede. “Spelers zonder ambitie, horen niet bij NAC. Ik heb veel ambitie, natuurlijk. Volgens mijn zaakwaarnemer is er interesse uit de eredivisie. Ik focus mij op het einde van het seizoen. Het allerliefst groei ik met NAC, naar de eredivisie.” 

Sporkslede mijmert over een volle Grote Markt en over de eredivisie: “In het begin zijn die stadionnetjes leuk, maar de nieuwigheid is eraf. Met Jong Ajax heb ik ook al eerste divisie gespeeld. Ik heb het nu wel gezien. Ik wil groeien, als mens en als voetballer. Het liefst dus samen met NAC.” 

poll

NAC gaat de nacompetitie ontlopen

NAC gaat de nacompetitie ontlopen

  • Ja (40%)
  • Nee (31%)
  • Nog te vroeg om te zeggen (29%)
309 stemmen

poll

Wie moet er op nummer tien spelen bij NAC?

  • Rai Vloet (18%)
  • Manu Garcia (82%)
1066 stemmen