Volledig scherm
Erik Palmer-Brown viert zijn late treffer tegen FC Emmen. © BSR Agency
1
EINDE
1
  • Erik Palmer-Brown 88'
  • Luciano Slagveer 15'

Eerste divisie voor NAC akelig dichtbij na 1-1-gelijkspel tegen FC Emmen

Na het late gelijkspel tegen FC Emmen (1-1) is de eerste divisie voor NAC akelig dichtbij. De tegenstander uit Drenthe blijft met nog vier duels te spelen zo goed als uit zicht. De andere twee concurrenten Excelsior en De Graafschap behouden in ieder geval hun voorsprong van vier punten op NAC.

En dat in een weekeinde dat de Bredanaars drie punten hadden kunnen én moeten inlopen op de drie degradatieconcurrenten om enigszins hoop te houden op het behouden van het eredivisieschap

De wil en het besef dat het vrijdag moest gebeuren, waren er wel. De kwaliteit echter niet. Zoals zo vaak deze competitie. Alleen in de slotfase na de niet meer verwachte gelijkmaker van Erik Palmer-Brown leefde NAC op zoals de Bredase supporters dat graag zien. De stilte na het gelijkspel zegt echter alles over het gevoel waarmee de aanhang huiswaarts is gekeerd.

‘Niet doldriest beginnen’

Zonder de geblesseerde Greg Leigh (Pele van Anholt was zijn vervanger als linksback) kwam NAC bepaald niet stormachtig uit de startblokken. Nu had trainer Ruud Brood vooraf al wel aangeven dat zijn elftal niet al te doldriest moest beginnen. ‘Verantwoord risico’s nemen’, noemde hij het.

FC Emmen mocht de bal rondspelen en NAC wachtte af. In de zevende minuut vuurde de thuisploeg via Khalid Karami voor het eerst richting het vijandelijke doel. Nadat ook een knal van Anouar Kali over was gevlogen, leek NAC klaar voor het eerst echte offensief. Uitgerekend op dat moment kreeg het de deksel op de neus. De bij vlagen onnavolgbare Anco Jansen zette Luciano Slagveer vrij voor het Bredase doel. Benjamin van Leer was kansloos op diens inzet: 0-1.

Ilic

Bij die stand had Emmen virtueel tien punten voorsprong op de achtervolger uit Breda. Ruud Brood besloot om Luka Ilic te laten warmlopen. De Serviër had na een hardnekkige (enkel)blessure tegen Excelsior en Heracles twee invalbeurten gekregen. 

Het stadion begon ondertussen te morren. Helemaal toen Caner Cavlan na een half uur een vrije trap op de lat deed belanden. Brood wisselde onmiddellijk Mounir El Allouchi (sterk begonnen weliswaar, daarna slordig) voor Ilic. 

Veel veranderde er niet. NAC drukte, maar Emmen kreeg de kansen. In de 38ste minuut moest Van Leer twee keer redding brengen bij een schot van Cavlan en de rebound van Jansen. Op de valreep van de eerste helft was NAC dan toch nog dicht bij de gelijkmaker. Giovanni Korte kopte een voorzet vanaf links tegen de onderkant van de lat.

Direct na rust was NAC uit een voorzet van Korte via Mitchell Te Vrede dicht bij de gelijkmaker. Daarna zakte het team snel weer in. Na een kwartier volgde de tweede aanvallende wissel: Sydney van Hooijdonk voor Van Anholt.

Zoektocht

Wat volgde was een wanhopige zoektocht naar de ommekeer. NAC pompte de ballen de zestien in de hoop dat het een keer goed zou vallen. Aan de andere kant probeerde Emmen het vooral van afstand. Van Leer moest enkele keren gestrekt naar de hoek om erger te voorkomen. Een keer moest de bal zelfs van lijn worden gehaald toen de keeper alleen nog maar kon toekijken.

Toen het over leek, viel dan toch de gelijkmaker. Doelman Kjell Scherpen taste mis bij een vrije trap vanaf rechts en Palmer-Brown kreeg er zijn voet achter: 1-1. Uit de aftrap was Emmen dicht bij de 1-2, maar Van Leer redde andermaal. Terwijl Ramon Pascal Lundqvist en Kali in de blessuretijd NAC een niet verdiende zege hadden kunnen bezorgen. Met het ene puntje schieten de Bredanaars helemaal niks op. 

Bekijk hieronder de reacties van Van Leer en Rosheuvel: