Volledig scherm
Dogan baalt. © BSR Agency

Eerste divisie halverwege: NAC terug te vinden op plek zeven

Het is nauwelijks voor te stellen en toch is het zo: NAC is na een hopeloze tweede periode een modale middenmoter geworden die geen enkel ontzag meer inboezemt in de eerste divisie. 

De zevende plaats na negentien wedstrijden (31 punten) is ver beneden peil. Het is een regelrechte schande dat een club met 15.000 seizoenkaarthouders, een spelersbudget van 2 miljoen euro exclusief de Manchester City-huurlingen, een totale begroting van ongeveer 9,5 miljoen euro en een levensduur van 50 jaar eredivisie niet kan winnen van clubs als FC Eindhoven (2-2), Almere City (1-0-nederlaag), Telstar (1-1) en FC Den Bosch (1-2-nederlaag) en halverwege de competitie op een zevende plaats staat. Dat is ronduit beschamend.

De winnaar van de eerste periode heeft in de laatste tien wedstrijden precies twee keer het volle pond behaald. De cijfers van NAC in de tweede periode (9 punten) zijn onthutsend: 2 zeges, 3 remises, 5 nederlagen en een doelsaldo van -2 met 14 doelpunten voor en 16 tegen. 

Het staat in schril contrast met de eerste negen wedstrijden waarin de Bredanaars zeven keer wonnen, alleen van FC Volendam verloren en de beste start ooit kenden in de eerste divisie. Met hier en daar wat geluk hield het ook nog vijf keer de nul en kroonde het zich tot periodekampioen. Sindsdien is het elftal onder leiding van trainer Ruud Brood volledig de weg kwijt en kan alleen de bekerzege op eredivisionist FC Emmen als een succesje worden beschouwd.

NAC wacht woensdag Sparta Nijkerk (uit) voor de beker, zaterdag wordt het kalenderjaar 2019 afgesloten met een duel tegen hekkensluiter FC Dordrecht (thuis). 

Volledig scherm
Rösler kan het niet bevatten. © BSR Agency