Jan Paul van Hecke.
Volledig scherm
Jan Paul van Hecke. © BSR Agency
7
EINDE
1
  • Marcos Senesi 15'
  • Steven Berghuis 20' 45' 52'
  • Robert Bozenik 23'
  • Ridgeciano Haps 31'
  • Luciano Narsingh 88'
  • Jan Paul van Hecke 47'

Droom blijkt nachtmerrie: geen bekerfinale voor NAC na afstraffing tegen Feyenoord

Het bekersprookje van NAC heeft in de halve finale in De Kuip een enorm pijnlijk eind gekregen. Feyenoord kende geen mededogen, vernederde de Bredase ploeg met duidelijke cijfers (7-1) en gaat naar de finale.

De vloek van halve finales van NAC blijft in stand. Voor de zesde achtereenvolgende keer struikelt de Parel van het Zuiden op de drempel van de bekerfinale. Aan het rijtje 1994, 2004, 2007, 2008 en 2009 kan nu ook de kansloze editie uit 2020 worden toegevoegd. Op de eerste bekerfinale sinds 1974 moet men in Breda blijven wachten.

De droom was zo mooi. In een schizofreen seizoen, waarin NAC al bezig is aan zijn derde trainer, de ene na de andere bekerstunt voor elkaar krijgen. Met Ruud Brood FC Emmen uitschakelen, met Willem Weijs PSV verslaan en met Peter Hyballa AZ elimineren. En dat dus in een seizoen waarin de achterstand op de directe promotieplaatsen immens is (16 en 12 punten). Als we het tegen PSV en AZ kunnen, waarom dan niet tegen Feyenoord, zo was de gedachte.

Bekijk hier de samenvatting van Feyenoord - NAC

Goed begin

En de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat NAC vol lef begon en de Rotterdammers terug drong op eigen helft en kansen creëerde. Een kopbal van Finn Stokkers in de handen van de doelman, een schot van Othmane Boussaid voorlangs. Laatstgenoemde kreeg een basisplaats ten koste van Jordan van der Gaag, verder ontbrak een zieke Robin Schouten en speelde Yassine Azzagari.

Net toen het Bredase publiek er een beetje in begon te geloven, sloeg Feyenoord toe. Een vrije trap, ter hoogte van de hoekvlag, werd door Marcos Senesi binnen gekopt. Een paar minuten later, in de 19de minuut, ging de bal op de stip na tussenkomst van de VAR. Arbiter Jochem Kamphuis zag Nacho Monsalve en Eric Botteghin met elkaar in duel (vasthouden van beide kanten) en gaf de Rotterdammers een penalty. Die werd benut door aanvoerder Steven Berghuis.

Afstraffing

Het werd nog veel erger. Het vertrouwen was volledig weg en Feyenoord maakte gehakt van NAC. De doelpunten volgden elkaar in ramp tempo op: 3-0 Robert Bozenik (blunder Nick Olij, spits gleed bal binnen), 4-0 Ridgeciano Haps (fraai stiftje) en 5-0 Berghuis (ook een stift).

Wie na de 5-1 van Jan Paul van Hecke vlak na rust hoopte op een mirakel, kwam bedrogen uit. Berghuis completeerde zijn hattrick vanaf de stip na een overtreding van Monsalve en verdiende al vrij vroeg zijn applauswissel. Het duel kabbelde voort. NAC probeerde nog wat, maar wilde vooral een grote vernedering voorkomen. Feyenoord geloofde het wel en dacht alweer aan de volgende competitiewedstrijd. Het eindigde in Rotterdam in 7-1 na een benutte stafschop van Luciano Narsingh. Roger Riera moest vroegtijdig gaan douchen na een rode kaart.

Met een ongekende oorwassing werd NAC met beide benen op de grond gezet. De droom bleek een nachtmerrie. Maar zoals het bomvolle uitvak ook na de slachtpartij bleef zingen: ,,De wereld zal nog niet vergaan, zolang de liefde blijft bestaan, de liefde voor ons eigen NAC.” Met die steun moet NAC zich op het slot van de competitie richten en zich klaarmaken voor de play-offs om promotie in mei.

Opstelling NAC: Olij; Van Anholt, Van Hecke, Monsalve, Riera; Haye, Azzagari (68. Van der Gaag); Verschueren, El Allouchi, Boussaid (68. Noblejas); Stokkers.

Poll

Verleng jij je seizoenkaart van NAC?

  • Ja (70%)
  • Nee (30%)
3528 stemmen