Volledig scherm
© Pro Shots

Dijkhuizen: twee serieuze oefenwedstrijden is te weinig

ZUNDERT - NAC had gehoopt deze week een extra oefenduel in te plannen, maar is daar niet meer in geslaagd. Na KV Mechelen vorige week, is Sparta zaterdag (13.00 uur) de enige profclub waartegen de Bredanaars spelen deze voorbereiding. <

Zo vlotjes als de ongewenste spelers vertrokken na de anticlimax van vorig seizoen, Willem II hield NAC in de finale van de play-offs van promotie af, zo moeizaam verloopt de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Te weinig tegenstanders van niveau en ‘partner’ Manchester City die het geduld van de eerstedivisionist behoorlijk op de proef stelt.

Zes oefenduels speelde NAC de afgelopen vier weken. Vijf keer tegen een amateurclub waaronder twee samengestelde selecties uit een gemeente. Verre van ideaal, vindt trainer Marinus Dijkhuizen. Begrijpelijkerwijs, zou je er bijna aan toe willen voegen. Uit zichzelf zal hij zich niet beklagen over het fletse programma. Als we hem naar zijn mening vragen, geeft hij wel eerlijk antwoord.

„De eerste twee weken van de voorbereiding tegen amateurs is prima. Daarna moet je in je opbouw tegen clubs uit het betaald voetbal spelen. Met Sparta zaterdag erbij hebben wij twee keer een profclub als tegenstander gehad. Dat is veel te weinig. Dat moeten er minimaal vier zijn. Te lang zijn we in de amateurwedstrijden blijven hangen. Dat wisten we van tevoren, maar ideaal is het natuurlijk niet. Bij mijn aanstelling in oktober was de oefenreeks al samengesteld. Hans Smulders en ik hebben daar geen invloed op kunnen uitoefenen. Dat zal volgend jaar anders zijn. In september gaan wij de eerste contacten leggen met andere clubs.”