Volledig scherm
Daan Schrijvers. © Johan van Gurp

Daan Schrijvers: de jongen uit De Gampel die aanvoerder van Oranje werd

De Bredase volkswijk De Gampel heeft veel NAC'ers voortgebracht, onder wie de Bouwmeesters, Hein van Gastel en Joop Korebrits. Maar ook Daan Schrijvers, die het tot aanvoerder van het Nederlands elftal zou schoppen. Schrijvers overleed donderdagavond op 76-jarige leeftijd. 

Schrijvers (1941) was een telg van de 'Rat Verlegh-school'. Hij was tweebenig en speelde zodoende op diverse plaatsen in het elftal, aanvankelijk op het middenveld. In 1959 debuteerde hij in NAC-1, drie jaar later volgde zijn eerste interland, als linkshalf. Op 5 september verpletterde Oranje de Nederlandse Antillen, 8-0.

Een jaar later verkaste Schrijvers naar het gepromoveerde DWS, waar hij al snel op de stopperpositie belandde. Hij werd met DWS meteen landskampioen en maakte diepe indruk als 'een verdediger van extreme elegantie'.

Niet zelden werd hij vergeleken met zijn grote voorganger Cor van der Hart: rustig en stoer tegelijk, zelfverzekerd en gezegend met een uitstekend spelinzicht. Het leverde hem in Oranje de aanvoerdersband op. Toch kwam Schrijvers slechts tot 22 caps. Na de beruchte 'cornerinterland' tegen DDR op 5 april 1967 (4-3, alle Duitse goals kwamen uit hoekschoppen) werd hij niet meer opgeroepen door bondscoach Kessler.

Schrijvers speelde inmiddels bij PSV. In 1970 raakte hij daar zijn basisplaats kwijt door een armbreuk, waarna hij terugkeerde bij NAC. Twee jaar later sloeg het noodlot weer toe. Schrijvers liep in 1972 een dubbele beenbreuk op, die hem anderhalf jaar uit de running hield. In 1974 zette hij een streep onder zijn carrière. Tien jaar later zag een trotse vader Daan zoon Danny debuteren in NAC-1. 

Donderdagavond overleed Schrijvers. Hij is 76 jaar geworden.