Volledig scherm
Mark Birighitti kan naar Melbourne City. © Pro Shots

Contract doelman Birighitti ontbonden, weg vrij voor terugkeer naar Australië

Drie weken nadat hij onder de lat stond bij de competitiestart tegen AZ, is het contract van Mark Birighitti ontbonden. Na de komst van Theo Zwarthoed en Benjamin van Leer was de Australiër gedegradeerd tot vierde doelman. Melbourne City kan hem uit zijn benarde situatie bevrijden. 

Drie keepers heeft NAC nu in zijn stal: Benjamin van Leer (26) wordt gehuurd van Ajax, Theo Zwarthoed (35) heeft een eenjarig contract met een optie voor een extra jaar, Karol Niemczycki (19) ligt vast tot medio 2023. Het contract van Birighitti (27), dat na dit seizoen afliep, is vrijdag op Deadline Day dus ontbonden.

De insteek is dat Niemczycki, vorige week zaterdag voor het eerst in de basis, bij Jong NAC klaargestoomd wordt voor het grote werk. Zwarthoed is de reservekeeper, Van Leer wordt de nieuwe nummer 1. 

Uitzicht op speeltijd had Brighitti niet meer. Niet bij het eerste en niet bij het beloftenteam. Dinsdag stond bij Jong NAC de deze zomer van VVV overgekomen Sem Custers onder de lat. Sinds de komst van Zwarthoed en Van Leer trainde Birighitti, vanwege het grote keepersaanbod, bij de partijvormen apart van de groep met spelers die niet tot de wedstrijdselectie behoren. 

Melbourne City

Club en speler waren al een tijdje met elkaar in gesprek om een oplossing te vinden voor de huidige situatie die voor niemand goed was. Het nieuws in de Australische media dat Melbourne City een uitweg zou bieden voor Birighitti, werd als een gerucht afgedaan.  Vrijdag werd echter bekend dat PEC Zwolle doelman Dean Bouzanis van Mebourne City gaat huren. De weg ligt dus open voor Birighitti om naar zijn geboorteland terug te keren. 

De transfermarkt in Australië is open tot 15 oktober, wat betekent dat Birighitti nog anderhalve maand de tijd heeft. Melbourne City maakt deel uit van de City Football Group. Evenals Manchester City waar NAC een samenwerkingsverband mee heeft.

Volledig scherm
ALKMAAR, AFAS Stadium, 12-08-2018 , season 2018 - 2019 , Dutch Eredivisie. final result 5-0, NAC goalkeeper Mark Birighitti watches the screen after a goal of AZ during the match AZ - NAC © Pro Shots