Volledig scherm
Pablo Mari, Manu Garcia, Thierry Ambrose, Paolo Fernandes. © Yadran Blanco

Chelsea versus City in de eredivisie

Vitesse huurt vier spelers van Chelsea, NAC een half dozijn van Manchester City. Morgen staan de Nederlandse partners van de Engelse grootmachten in Arnhem tegenover elkaar.

Vitesse - NAC is Chelsea - Manchester City in het klein. NAC gaat het tweede jaar in van het vijfjarig samenwerkingsverband met City, terwijl Vitesse sinds 2010 zaken doet met Chelsea. Niet officieel op papier, wel officieus in het grijze schemergebied. De twee grootste Engelse dependances in de eredivisie met hun flinke huurlingenleger treffen elkaar morgen in Arnhem.

De feiten: Vitesse huurt dit seizoen vier spelers van Chelsea, Manchester City heeft NAC zelfs zes man in bruikleen gegeven. Met een groot verschil, NAC betaalt geen huursom, Vitesse wel. Daarnaast heeft Vitesse Ali Mukhtar voor drie jaar overgenomen van Chelsea nadat de club hem eerst gehuurd had. Hetzelfde geldt voor James Horsfield bij NAC: huren, daarna transfervrij overnemen. De Engelse invloeden zijn groot in Arnhem in Breda. Met dank aan het grote geld uit Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten.

NAC heeft als enige club in Nederland officieel een samenwerkingsverband met City, maar is niet de enige club die talenten van de Engelsen leent. Begin deze week bracht City de Mexicaanse buitenspeler Uriel Antuna voor twee jaar onder bij FC Groningen. Volgens algemeen directeur Hans Nijland profiteert FC Groningen mee bij een eventuele transfer in de vorm van een doorverkooppercentage. Hij noemde de transfer een strategische afweging.

City heeft verder aanvaller Isaac Buckley-Ricketts naar FC Twente gestuurd. Vorig seizoen verhuurde City al de aanvallers Enes Ünal, deze zomer voor 14 miljoen euro verkocht aan Villarreal, Yaw Yeboah en Bersant Celina aan FC Twente. Gisteren werd bekend dat PEC Zwolle de volgende in de rij is met de Argentijnse verdediger Nicolás Freire die het voor een jaar van City huurt.

Tien spelers verdeeld over vier clubs en het valt niet uit te sluiten dat meer voetballers onderdak zullen vinden in de eredivisie. Chelsea en meer nog Manchester City vinden Nederland blijkbaar een prima afzetmarkt om hun handelswaar onder de aandacht te brengen van potentiële kopers. Want de kans dat een speler daadwerkelijk het eerste van Manchester City haalt, is erg klein. Dat heeft de transfer van Ünal naar Villarreal laten zien.

De Chelsea-huurlingen van Vitesse

Fankaty Dabo (21): Engelse rechtsback met roots in Sierra Leone.
Matt Miazga (22): Amerikaans Poolse centrale verdediger.
Charlie Colkett (20): Engelse middenvelder.
Mason Mount (18): aanvallende middenvelder en evenals Colkett volbloed Engels.

De City-huurlingen van NAC

Pablo Mari (23): Spaanse centrale verdediger.
Jose Angelino (20): Spaanse linksback.
Paolo Fernandes (19): Spaanse aanvallende middenvelder
Manu Garcia (19): Spaanse aanvallende middenvelder
Thomas Agyepong (22): Ghanese buitenspeler
Thierry Ambrose (20): Franse spits met Guadeloupse wortels.

Poll

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

  • Ja (78%)
  • Nee (22%)
5662 stemmen