Brood zorgt voor nieuw elan bij NAC: ‘Je merkt dat zijn komst iets teweegbrengt’

videoDe spelersgroep van NAC heeft maandag kennisgemaakt met nieuwe hoofdtrainer Ruud Brood. De oefenmeester moet een kentering veroorzaken in de strijd om handhaving in de eredivisie. Clubwatcher Yadran Blanco ziet dat de komst van Brood iets teweegbrengt. 

Of Brood NAC gaat redden, durft Blanco niet te zeggen. Wel ziet hij een frisse wind door de spelersgroep waaien. ,,Brood gaat er in ieder geval voor zorgen dat er nieuw elan komt binnen het efltal, maar ook binnen de club.”

Dat de nieuwe hoofdtrainer en de club elkaar door en door kennen, spreekt voor Brood. ,,Het is een man die in de jaren '90 deel uit heeft gemaakt van de succesvolle generatie. Die promoveerde naar de eredivisie en handhaafde zich daar. Je merkt dat zijn komst iets teweeg brengt. Een soort positieve noot in een seizoen vol kommer en kwel.”

Brood krijgt in Breda te maken met een spelersgroep die vooralsnog als los zand aan elkaar hing. Om de genoodzaakte kentering te veroorzaken, moet de kersverse technische staf de juiste snaar weten te raken. ,,Als hij er, in tegenstelling tot voorganger Mitchell van der Gaag, in slaagt om hier een homogeen geheel van te maken winnen ze mogelijk nog drie of vier keer. Wie weet kan NAC dan nog de zeventiende plek bereiken.”

Kleinere kern

Een schokeffect mag echter niet verwacht worden, vindt Blanco. ,,We moeten hier niet over een schokeffect gaan spreken. Brood gaat wel wat nieuwe accenten leggen. Zo gaf hij al aan wat kleine dingen veranderd te hebben in de kleedkamer.”

Overigens is het goed mogelijk dat de nieuwe oefenmeester het niet met de volledige selectie zal doen. Mogelijk zal Brood zijn spelersgroep inkrimpen. ,,Het valt niet uit te sluiten dat hij de spelersgroep op een lichte manier gaat saneren en met een kleinere kern gaat werken. Brood gaf al aan dat het ondoenlijk is om met dertig spelers op het veld te staan.”

Volledig scherm
Ruud Brood leidde maandag zijn eerste training bij NAC als hoofdtrainer. © Pix4Profs/René Schotanus