Volledig scherm
© Pro Shots

Bredanaar Tom Boere is het grote gevaar van FC Oss

OSS – Met acht doelpunten staat hij gedeeld tweede op de topscorerslijst van de eerste divisie. De in Breda geboren Tom Boere is een van de revelaties van de competitie. Vrijdag is de 23-jarige spits van FC Oss, wiens familie hartstochtelijke NAC-supporters zijn, de tegenstander van NAC.
Als er één ding is dat Boere de afgelopen jaren heeft geleerd is dat hij het voetballeven moet nemen zoals het is. Op dit moment staat hij in de eerste divisie (achter Sam Lammers) op de gedeelde tweede plaats in het topscorersklassement. „Het is altijd fijn om doelpunten te maken”, zegt de spits. „Maar ik ga er niet van zweven. Ik kan nu laten zien wat ik in mijn mars heb, en over de rest wil ik niet te veel nadenken. Ik ga me in ieder geval niet druk maken over welke stappen ik nu moet maken. Ik ben spits bij FC Oss en daar alleen draait het op dit moment om.”

Kort na zijn geboorte in Breda verhuisde hij met zijn familie naar Terneuzen. Op zijn zevende pikte AA Gent hem al op. Weer zeven jaar later verkaste hij naar de jeugd van Ajax. Als 19-jarige keerde hij terug naar AA Gent voor het grote werk. Al snel gooide een blessure roet in het eten. Gent leende hem uit aan FC Hoogstraten. „Dan denk je wel eens terug aan je tijd bij Ajax, ja. Daar te hebben gespeeld geeft je een bepaald gevoel. Het is niet uit te leggen bijna. Veel doelpunten maken, frivool voetbal. In Hoogstraten was het een soort amateurvoetbal.”

NAC
De huidig technisch directeur van NAC, Hans Smulders, kwam hem wat dat betreft redden en haalde de spits naar FC Eindhoven. Twee hamstringblessures vergalden daar het afgelopen seizoen. Op het einde van het seizoen besloot hij in te gaan op een aanbod van FC Oss. „Er kwamen hier jongens bij, er stond een goede selectie en hier voelde ik het vertrouwen van de trainer. Ik ben van nature een twijfelaar. Een gevoelsjongen ook. Ik heb iemand nodig die me vertrouwen geeft. Helemaal na een periode van al dat gezeur met blessures.”Met acht treffers heeft hij wat dat betreft een lastige periode van zich afgeschoten. „Als ik nu een kans mis, denk ik wat eerder: jammer, dan de volgende maar.” Het verleden, hoe recent ook, achtervolgt hem niet langer.

Boere noemt zich een spits die graag meevoetbalt, loopacties maakt, achter de verdediging opereert ‘en bereid is hard te werken.’ Dat klinkt als NAC, vrijdagavond de tegenstander in Oss. De spits glimlacht. „Mijn hele familie woont nog in Breda. Mijn neefjes zitten op de tribune bij NAC en natuurlijk heb je het met hen wel eens over NAC. Het is gewoon een mooie club. Punt uit. Dat stadion, die sfeer, dat heeft wel wat. ‘Dit is waar je voor voetbalt’, zeiden we bij FC Eindhoven vorig jaar nog tegen elkaar na de play-off wedstrijd. Maar dat wil niet zeggen dat ik nu al met die club in mijn hoofd zit. Dat zou niet goed zijn.”

Omdat hij in het heden wil leven dus. Maar iedere speler heeft toch ook zijn dromen? „Die heb ik ook. Ik heb geleerd niet vooruit te kijken, maar wel te blijven dromen.” De glimlach verraadt dat die de laatste tijd net zo mooi zijn als in zijn Ajax-tijd.