Volledig scherm
Zenuwachtig en ook een beetje onzeker was de Australische doelman Mark Birighitti bij zijn debuut voor een verliezend NAC. © ANP Pro Shots

'Birraz' begint nerveus aan zijn tijd bij NAC

Achteraf, zo zegt Stijn Vreven, is de stap te groot geweest voor Andries Noppert. Hij gebruikt het woord 'immens' om aan te geven hoe groot die stap precies was. Eigenlijk is Noppert te vroeg in het diepe gegooid. Met de wetenschap van nu was dat geen verstandig besluit. Daarom herroept Vreven zijn eerder genomen beslissing en moet de Fries na een maand zijn plaats weer afstaan. Op de vraag of hij de doelman tegen zichzelf in bescherming neemt, antwoordt Vreven zondagmiddag met een volmondig 'ja'.

De Belg noemt Noppert een doelman met potentie en doorgroeimogelijkheden, maar voor de korte termijn moest hij ingrijpen. ,,Die keuze is vooral gebaseerd op het laatste halfuur tegen Excelsior. Hij was zenuwachtig en verloor daarin de kluts." Op de laatste dag van de transfermarkt grabbelde Noppert in dat gewraakte duel bij drie hoge ballen en ving daarbij voornamelijk lucht. Het was het laatste zetje, vijf dagen na het onrustige optreden tegen Sparta waarin hem hetzelfde overkwam. Gewogen en te licht bevonden.

Videobeelden

De wedstrijd tegen AZ, nipt met 2-1 verloren, staat door alle keeperstrubbelingen hoofdzakelijk in het teken van de nieuwe nummer 1: Mark Birighitti. Een 26-jarige Australiër die in lichte paniek is aangetrokken toen bleek dat Noppert niet voldeed. 'God zegene de greep', want op scoutinglijstjes heeft zijn naam nooit gestaan, hij is gehaald op basis van videobeelden. Hetzelfde geldt voor Thomas Enevoldsen, de spits die door zijn zaakwaarnemer bij meerdere clubs is aangeboden. Exemplarisch voor het opportunisme in de voetbalwereld.

Quote

Ik heb tijd nodig om te wennen en iedereen te leren kennen.

Mark Birighitti

In een winderig en doodstil Alkmaar, waar iedere zucht op het veld hoorbaar is, zijn alle ogen op Birighitti gericht. In de bijsluiter staat dat hij een meevoetballende keeper is, in de praktijk maait hij na vijf minuten finaal over de bal heen als hij met zijn linkervoet de bal ongelukkig aantikt voordat hij met rechts wil trappen. Ballen die recht op hem afkomen, glibberen in zijn trillende handen. Alsof de bal een aal is die hij zonder handschoenen tracht te vangen. Later zegt hij: ,,Ik was een beetje nerveus."

Verklaarbaar, logisch ook aangezien 'Birraz' in heel 2017 nog geen wedstrijd heeft gespeeld. ,,Ik heb tijd nodig om te wennen aan mijn nieuwe omgeving en iedereen te leren kennen."

In de bijgevoegde gebruiksaanwijzing staat verder dat hij geen schrik heeft van tegenstanders en het strafschopgebied als zijn domein beschouwt. Speciaal voor zijn debuut is hij langs de kapper geweest. ,,Want lange haren bedekken mijn ogen. Een kort kapsel is beter voor mijn zicht."

Koplampen

Quote

Birighitti is juist een keeper die heerst in de zestien en sterk is in de lucht.

Stijn Vreven

Wat vervolgens opvalt, is dat hij bij voorzetten en standaardsituaties verstijft van de zenuwen blijft staan. Als een bang hertje die in het holst van de nacht verschrikt in de koplampen van een auto kijkt. ,,Terwijl hij juist een keeper is die heerst in de zestien en sterk is in de lucht", zegt Vreven.

De NAC-trainer ziet dat zijn ploeg zeven kansen creëert, maar alleen invaller Giovanni Korte scoort, een rebound na de gemiste strafschop van Thierry Ambrose. De twee doelpunten van AZ vallen in een tijdsbestek van drie minuten. Vlak na de pauze staat Birighitti als een standbeeld aan de grond genageld bij een schot in de korte hoek van Jeremy Helmer, waarbij moet worden aangetekend dat de opnieuw matige James Horsfield weinig weerstand biedt.

Volledig scherm
Mark Birighitti baalt van de nederlaag tegen AZ. © ANP Pro Shots

Bij de 2-0 wordt linksback José Angelino - aan de bal ijzersterk, maar verdedigend broos - in de lucht wordt afgetroefd door Guus Til na een prachtige voorzet vanaf links. Birighitti verschanst zich tussen de palen en is kansloos. Of hij kan uitgroeien tot een puntenpakker, is allerminst zeker. Voor zaterdag tegen FC Groningen belooft hij beterschap. ,,Dat er druk op mij ligt en mijn verrichtingen kritisch worden gevolgd, is niet meer dan normaal. Het is aan mij om te laten zien dat ik als keeper van toegevoegde waarde kan zijn voor NAC."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Armetierig en slap NAC verliest volkomen terecht met 2-0 van Willem II
    nabeschouwing

    Armetierig en slap NAC verliest volkomen terecht met 2-0 van Willem II

    Zoals vaker, of eigenlijk zoals bijna altijd, is het voorspel van de streekderby tussen Willem II en NAC een stuk boeiender dan de wedstrijd. De burenruzie in Tilburg waar heel de winterstop reikhalzend naar uitgekeken is, is stroperig, weinig verheffend, vlak en ontdaan van alle benodigde ingrediënten die een gerecht op smaak brengen. De 2-0-zege van Willem II wordt cadeau gedaan door een troosteloos en schuw NAC dat enorm teleurstelt.