Volledig scherm
Bayram met nummer 19 © BSR Agency

Bayram treedt na veertig jaar in voetsporen Vreijsen, NAC-exponent naar EK

Het was een heuglijke donderdagavond voor Bredanaar Ömer Bayram. In een uitzinnig Istanbul plaatste de in Brabantpark opgegroeide linkspoot zich met Turkije voor het EK van aankomende zomer.

In de Türk Telekom Arena van Galatasaray, de werkgever van Bayram, had Turkije aan één punt tegen naaste belager IJsland genoeg om zich te verzekeren van een ticket voor het EK. Omdat beide ploegen niet tot scoren kwamen (0-0), barstte een volksfeest los in de Turkse stad. Na afwezig te zijn geweest op het laatste WK, kunnen de Turken zich na vier jaar weer opmaken voor een eindtoernooi.

Het is pas het tweede jeugdexponent van NAC, die dat bewerkstelligt. Enkel Martien Vreijsen ging hem voor. De stadsgenoot van Bayram kwam slechts tot één interland, maar dat was wel op het EK in 1980 (in Italië). Oranje won destijds van Griekenland (1-0) en Vreijsen begon in de basis. In de rust haalde bondscoach Jan Zwartkruis hem naar de kant.

Ook Pierre van Hooijdonk kwam op meerdere eindtoernooien uit voor Oranje. Van Hooijdonk speelde tevens in de jeugd van NAC, maar moest weg en brak door bij RBC, waarna NAC hem terughaalde. Bredanaar Kees Rijvers speelde eveneens meerdere interlands en brak wél door bij NAC. Rijvers kwam echter nooit in actie tijdens een eindtoernooi.

Nemanja Gudelj, evenals Bayram opgeleid door NAC, zal zich met Servië hoogstwaarschijnlijk moet richten op play-offs om kwalificatie af te dwingen. 

Turkije - IJsland: