Volledig scherm
Het thuishonk van de Breda Loco's in Toren 3 van het Rat Verleghstadion. foto Johan Wouters/pix4profs

Avondje NAC is niet te regisseren

BREDA - Breda Loco’s zijn niet meer weg te denken uit supporterscultuur. van NAC. De stichting werd opgericht als protestbeweging, maar nu richt ze zich meer op constructieve samenwerkingen.

De Breda Loco’s werken samen met supporters onderling, met NAC, met autoriteiten, met andere clubs. Een goed voorbeeld is de traditionele boottocht naar Waalwijk. „Dat organiseren we van het eerste overleg met de autoriteiten in die plaats, tot en met de werkelijke bootreis. Wij zorgen ervoor dat deze dag vlekkeloos verloopt”, vertelt Bram van Doorn, bestuurslid van de stichting Breda Loco’s.

De activiteiten van de Loco’s zijn veel breder geworden dan alleen maar spandoeken, wil hij maar zeggen. „Neem de uitwedstrijden. We zetten momenteel nadrukkelijk in op normalisatie, willen in gesprek met lokale autoriteiten over ons bezoek aan uitwedstrijden. De angst regeert. We zitten bij burgemeesters aan tafel, beargumenteren waarom dat best iets soepeler kan. Nodigen ook supporters van bijvoorbeeld De Graafschap uit een biertje te komen drinken, als signaal.”

Sfeeracties blijven de core business van de Breda Loco’s. Aan de muur in Toren 3, hun honk, hangt een prachtige foto van massaal vuurwerk voor aanvang van NAC- Ajax (2008). „De regels daaromtrent zijn streng geworden, dat soort vuurwerk is verboden. NAC mag niet door ons in de problemen komen, dus zoiets zit er niet meer in. Onze activiteiten moeten een meerwaarde zijn voor de NAC-beleving, het mag NAC niet schaden”, legt Loco Pim van Doorn uit.

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.

poll

Wie moet er op nummer tien spelen bij NAC?

  • Rai Vloet (18%)
  • Manu Garcia (82%)
1066 stemmen