Volledig scherm
Pol Llonch maakt de 1-0 © ProShots
2
EINDE
0
 • Pol Llonch 22'
 • Marios Vrousai 90'+2'

Armetierig en slap NAC verliest volkomen terecht met 2-0 van Willem II

nabeschouwingZoals vaker, of eigenlijk zoals bijna altijd, is het voorspel van de streekderby tussen Willem II en NAC een stuk boeiender dan de wedstrijd. De burenruzie in Tilburg waar heel de winterstop reikhalzend naar uitgekeken is, is stroperig, weinig verheffend, vlak en ontdaan van alle benodigde ingrediënten die een gerecht op smaak brengen. De 2-0-zege van Willem II wordt cadeau gedaan door een troosteloos en schuw NAC dat enorm teleurstelt.

Robert Mühren is met een knieblessure, donderdag op de training opgelopen, zoals verwacht afgehaakt bij NAC. Giovanni Korte is zijn vervanger, terwijl Mounir El Allouchi de voorkeur krijgt ten opzichte van Anouar Kali die nog wedstrijdritme mist. Het zal niet lang duren eer de van PSV overgekomen Pascal Ramon Lundqvist zijn opwachting maakt. Zijn (creatieve)inbreng is hard nodig, want de Bredanaars komen op het middaguur apathisch voor de dag.

Alsof het nog niet wakker is en het de slaap uit de ogen moet wrijven op de ijskoude zondagmiddag wandelt NAC over het Tilburgse veld. Het kleine en wendbare drietal Daniel Crowley, Pol Llonch en Aras Özbiliz troeft de Bredase middenvelders af op felheid, gogme en techniek. De ongrijpbare linksbuiten Özbiliz draait de NAC-verdediging, met Karol Mets als dissonant met name in de opbouw, bij momenten tureluurs. Doelman Benjamin van Leer tikt na elf minuten een listig balletje van Özbiliz net onder de lat vandaan. Tien minuten voor rust dient Van Leer de aanvaller andermaal van repliek.

Treffer Llonch

Willem II leidt dan al met 1-0 dankzij een schitterende treffer van Llonch. De Spanjaard de zich voor één keer uitgeeft als zijn vertrokken landgenoot Fran Sol die deze week voor ruim drie miljoen euro aan Dinamo Kiev is verkocht. Met een prachtige volley jaagt Llonch de bal onhoudbaar achter Van Leer. NAC heeft weliswaar het meeste balbezit, maar het is toch echt Willem II dat de meeste en de gevaarlijkste kansen krijgt. De bezoekers creëren hoegenaamd niks. Arno Verschueren en Mounir El Allouchi zijn onzichtbaar, Mikhail Rosheuvel en Giovanni Korte lopen er voornamelijk verloren bij. De bevoorradingswegen naar Mitchell te Vrede zijn afgesneden.

Mitchell van der Gaag besluit voor het laatste kwart van de wedstrijd het roer drastisch om te gooien en schakelt vanaf de 67ste minuut over op vier verdedigers. Debutant Lundqvist komt erin voor Daan Klomp; een middenvelder voor een verdediger. 4-3-3 in plaats van 5-2-2-1, twee controleurs met de geblondeerde Lundqvist in de punt naar voren kort achter Te Vrede en Korte (links) en Rosheuvel (rechts) dieper op de vleugels en meer tegen de zijlijn geplakt. Een kwartier voor tijd probeert Van der Gaag Gervane Kastaneer voor de tegenvallende Korte. Het sorteert geen enkel effect. NAC schiet niet één keer op doel.

Te Vrede valt uit

Noodgedwongen brengt de trainer ook nog Sydney van Hooijdonk in omdat Mitchell te Vrede geblesseerd uitvalt. Het is te hopen dat de blessure van Te Vrede meevalt. Het wegvallen van de topscorer (negen goals) zou immers een kleine ramp betekenen voor NAC. Of het technisch hart moet in de laatste week dat de transfermarkt nog open is met een alternatief op de proppen komen voor Te Vrede.

De rode kaart voor een verbouwereerde Mounir El Allouchi vlak voor tijd past perfect in de voor NAC waardeloze middag. Zonder ook maar een keer de tanden te zetten in de tegenstander ondergaat het de wedstrijd en verliest het volkomen terecht met 2-0 van een Willem II, Marios Vrousai scoort in de blessuretijd, dat amper hoeft aan te dringen om de drie punten binnen te halen. Zeven punten is de kloof met Tilburgers nu in het nadeel van NAC. Een dure nederlaag.

Bekijk hier de reactie van Pele van Anholt:

 1. Technisch directeur Van Den Abbeele: ‘Kapitaal NAC moet op het veld staan’
  PREMIUM
  Interview

  Technisch directeur Van Den Abbeele: ‘Kapitaal NAC moet op het veld staan’

  Het was een drukke zomer, zegt Tom Van Den Abbeele. Tijd om de balans op te maken met de technisch directeur van NAC. ,,Ik had niet verwacht 45 transfers (19 inkomende, 26 uitgaande, red.) te moeten doen. Uiteindelijk is iedereen te koop als de juiste prijs wordt geboden, maar een groot verloop bemoeilijkt het wel om beleid te maken. Het ideale scenario is vijf weg en vijf nieuwe spelers met in iedere linie een echte versterking.”

Poll

Verdient Van Hooijdonk een kans in de NAC-basis?

Verdient Van Hooijdonk een kans in de NAC-basis?

 • Ja (81%)
 • Nee (19%)
1617 stemmen