Volledig scherm
Ruud Brood. © ANP / ANP / ANP / VI Images

Alleen een nooit vertoonde ontsnapping kan NAC redden in de eredivisie

Hoe uitzichtloos is de situatie waarin NAC zich bevindt? Statistiekenbureau Opta Sports zocht het uit. In de laatste veertien seizoenen stond de club die na dertig speelronden hekkensluiter was ook na de laatste speeldag op de achttiende plaats.

In die hoedanigheid slaagde FC Volendam er als laatste in om directe degradatie te voorkomen door PEC Zwolle onder zich te houden. Overigens degradeerde FC Volendam in de jaargang 2003/2004 alsnog via de nacompetitie.

Een beter voorbeeld om te volgen is FC Utrecht. In het seizoen 1995/96 wist het zich in de laatste vier wedstrijden veilig te spelen. De Domstedelingen realiseerden een ongekende jump door van de achttiende naar de vijftiende plaats door te stoten en overbrugden een gat van drie punten. Maar nooit lukte het een team om een verschil van vier punten goed te maken in de laatste vier competitieduels.

Tegendoelpunten

Onder leiding van Ruud Brood incasseert NAC beduidend minder doelpunten. Met vier goals tegen in vier wedstrijden (VVV 1-1, Excelsior 1-2-zege, Heracles 1-0-nederlaag en FC Emmen 1-1) doet alleen FC Groningen (twee goals tegen) het beter dan NAC sinds de aanstelling Brood.