5
EINDE
0
  • Dušan Tadic 38' 67'
  • Kasper Dolberg 53'
  • Gervane Kastaneer 59'
  • Erik Palmer-Brown 71'

Ajax laat in de tweede helft niks heel van NAC: 5-0

VIDEOIets meer dan een helft kan NAC weerstand bieden in een gevecht dat het best getypeerd kan worden als een kat-en-muisspel. Daarna is het de schade beperken tegen een Ajax dat midweeks Real Madrid uitdaagt in de Champions League en op halve kracht de rode lantaarn uit Breda met een 5-0-nederlaag naar huis stuurt. 

Met drie nieuwe verdedigers in een concept van vijf verdedigers (Pele van Anholt, Menno Koch, Dorian Dervite, Erik Palmer-Brown en Alex Gersbach) houdt NAC de eerste helft prima stand. Buiten een schot op de paal van Donny van de Beek en een paar reddingen van Benjamin van Leer, slaagt een sloom Ajax er rond het middaguur in een Arena met veel lege plekken nauwelijks in om de bezoekers aan het wankelen te brengen.

Gewijzigd elftal

In vergelijking met AZ vorige week stuurt Mitchell van der Gaag een op vier plaatsen gewijzigd elftal het veld op: Van Anholt, Dervite, Palmer-Brown en Mounir El Allouchi voor Khalid Karami, Karol Mets, Robert Mühren en Sullay Kaikai. Wachtend op de rentree van Mitchell te Vrede is Gervane Kastaneer de spits die, zo blijkt in Amsterdam, het torinstinct van de geblesseerde topscorer mist. Na 25 minuten laat hij dé kans op de openingstreffer liggen. Door geklungel in de Amsterdamse defensie staat hij zomaar oog in oog met Andre Onana. Hij heeft alle tijd om rustig een hoek uit te zoeken, in plaats daarvan schiet hij op het lichaam van de doelman die even daarvoor goed wegkomt als hij in de opbouw de bal maar net langs Kastaneer passt. Tien minuten later scheert een volley van de mee opgekomen Van Anholt via de bovenkant van de lat over het doel.

Handsbal

Dan is het doodzonde dat Dervite bij een vrije trap, na een overtreding van Gianluca Nijholt die zijn achtste gele kaart van dit seizoen pakt, een onnatuurlijke beweging maakt. De debuterende voorstopper steekt zijn arm uit en krijgt de bal op zijn elleboog. Op advies van VAR Rob Dieperink besluit Siemen Mulder de beelden te raadplegen en vervolgens voor een strafschop te fluiten. Terwijl diezelfde VAR de scheidsrechter niet souffleert als Kastaneer na diens gemiste kans naar de grond wordt gewerkt. Met een loepzuivere trap laat Dusan Tadic vanaf de stip Van Leer, die de goede hoek kiest, volstrekt kansloos. 

Doodsteek

De treffer van Kasper Dolberg in de 53ste minuut is de doodsteek voor de nummer achttien van de ranglijst. De Zweed, in de pauze ingevallen voor Lasse Schöne, duikt in de ruimte tussen Koch en Dervite en promoveert de voorzet van Hakim Ziyech tot de 2-0. Als Nicolas Tagliafico even later een hoekschop binnen frommelt, is het Bredaas verzet gebroken. En niet onbelangrijk, door de 3-0-achterstand is het doelsaldo van NAC en De Graafschap (22 voor en 50 tegen) exact in evenwicht. De tweede helft heeft veel weg van schiettent waarin ook Dusan Tadic en Ziyech met een van richting veranderd schot via het lichaam van Palmer-Brown nog prijs hebben en eindstand op 5-0 bepalen.

De Amsterdamse schrobbering kan in het rijtje van de nederlagen tegen AZ (5-0) en FC Groningen (5-2) en leidt ertoe dat NAC naast de minste punten ook de meest gepasseerde defensie van de eredivisie heeft. 

Dusan Tadic maakt de 1-0 tegen NAC.
Volledig scherm
Dusan Tadic maakt de 1-0 tegen NAC. © BSR Agency

Poll

Verleng jij je seizoenkaart van NAC?

  • Ja (70%)
  • Nee (30%)
3528 stemmen