Volledig scherm
Logistiek Park Moerdijk moet strak en keurig worden: uniforme panden, vastgelegde kleuren, veel groen. iIlustraties Studio Marco Vermeulen

Zorgen in Provinciale Staten over zoveelste uitstel van aanleg LPM

MOERDIJK - CDA en GroenLinks in Den Bosch vrezen dat steeds meer bedrijven afhaken voor het Logistiek Park Moerdijk, nu de aanleg van dat bedrijventerrein keer op keer vooruit wordt geschoven.

De twee partijen hebben een hele reeks vragen over de ontwikkeling van het LPM aan Gedeputeerde Staten gesteld. De fracties willen graag weten hoeveel bedrijven niet meer naar Moerdijk komen, nu de aanleg steeds wordt uitgesteld. 

De ontwikkelingen liggen zo goed als stil. In 2016 trok de Raad van State een streep door het provinciaal inpassingsplan voor het LPM. Een inpassingsplan is een bestemmingsplan van de provincie. Het plan werd van tafel geveegd om een procedurefout en niet vanwege inhoudelijke bezwaren. 

Stikstof

Het inpassingsplan werd aangepast en andermaal ingediend. Maar toen kwam de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) op tafel. Dat is een nieuwe, Nederlandse wet om de uitstoot van stikstof terug te dringen. Maar deze wet staat op gespannen voet met de Europese Vogel- en Habitatlijn. 

Volledig scherm
CDA-Statenlid Roland van Vugt. © Foto Jan Bouwhuis

Om over dat laatste duidelijkheid te krijgen is de Raad van State naar het Europese Hof gestapt. Maar het kan wel twee jaar duren voor het Europese Hof een uitspraak doet over de PAS-wet. En pas daarna kijkt de Raad van State weer naar het plan voor Moerdijk.

CDA en GroenLinks zijn benieuwd naar de financiële gevolgen van dit uitstel. Niet alleen voor de provincie maar zeker ook voor het Havenbedrijf Moerdijk. En dan zijn er de economische gevolgen voor de regio. Of GS daar ook iets over kunnen zeggen.

Stephanuskerk

Een ander aspect is het extra geld dat beschikbaar komt  voor de gemeente Moerdijk. Immers, zo gauw er een definitief bestemmingsplan is vloeien er miljoenen naar de gemeente Moerdijk om de leefbaarheid te verbeteren of op peil te houden. Er staan verschillende projecten op til die worden uitgevoerd als die extra euro's binnen rollen. 

Zo wordt in het dorp Moerdijk dit jaar een begin gemaakt met het herinrichten van het gebied rond de Stephanuskerk. Dat zou worden betaald uit die extra LPM-inkomsten. Nu die centen uitblijven, heeft de gemeente Moerdijk een andere geldbron aangeboord om het plan in het dorp toch uit te kunnen voeren. 

Werknemers

CDA en GroenLinks zien één voordeel bij de vertraging. Overal waar logistieke bedrijven beginnen, is een groot tekort aan werknemers. Volgens de twee partijen kan het provinciebestuur door de vertraging nog langer zoeken naar de juiste werknemers.

Het college van Gedeputeerde Staten geeft binnenkort antwoord op de gestelde vragen. 

Volledig scherm
Zo zou het Logistiek Park Moerdijk eruit kunnen komen te zien.
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Geen drank maar drugs bij Bakkerij Rolt Deur: ‘Jeugd moet weer eerlijk geld verdienen’
  PREMIUM

  Geen drank maar drugs bij Bakkerij Rolt Deur: ‘Jeugd moet weer eerlijk geld verdienen’

  ZEVENBERGEN - ,,Aanpak van drugscriminaliteit begint thuis", dat zei chef recherche Zeeland-West-Brabant Rienk de Groot zondag tijdens de maandelijkse talkshow Bakkerij Rolt Deur in café de Bakkerij in Zevenbergen. Hij was een van de gasten die uitgenodigd was om over drugscriminaliteit in de regio te praten. Naast hem namen burgemeester Jac Klijs van de gemeente Moerdijk, hoogleraar Pieter Tops en wietdokter Wernard Bruining plaats.
 2. Voorstellingen Bontgemaauw: Plaatselijk talent scoort

  Voorstel­lin­gen Bontge­maauw: Plaatse­lijk talent scoort

  ZEVENBERGEN - Vijf voorstellingen Bontgemaauw met het pakkende thema 'Medisch Centrum Z' hebben laten zien wat een talent er rondloopt. De Zevenbergse carnavals revue - die afwisselend en met momenten sprankelend was - heeft het publiek weer laten genieten. Actuele thema's kwamen in vlot tempo langs, woordgrappen en recente gebeurtenissen passeerden de revue. Waar enkele artiesten in hun rol groeiden, wisten anderen alle dagen een hoog niveau te halen. Na zoveel voorstellingen zat er bij de cast de stemming goed in.

poll

Een haven met water is een aanwinst voor Zevenbergen en mag daarom best wat meer kosten

 • Eens (32%)
 • Oneens (68%)
3192 stemmen