Volledig scherm
KLUNDERT, Hilsepoort 18, Ellen Willemse (midden) heeft een zorgatelier opgericht voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Foto Jan Stads / Pix4Profs © Foto Jan Stads / Pix4Profs

Zorgatelier geopend voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel: 'Alles kan, niets moet'

KLUNDERT - Het nieuwe zorgatelier 'De Binnentuin' is in de Hilsepoort in Klundert geopend voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Het initiatief komt van Ellen Willemse. Volgens haar is er te weinig aandacht voor mensen met NAH. "Er is hier niets voor die mensen."

In De Binnentuin heerst een gevoel van ontspanning en gezelligheid. Het heeft veel weg van een knusse huiskamer. In het midden staat een grote tafel vol met kapot geknipte tijdschriften, want vandaag wordt er een 'moodboard' gemaakt. 

Rust en gezelligheid 

In totaal zijn ze met z'n vieren. Naast eigenaar Ellen, komen Kitty, Lara en Elly hier doen wat ze het allerleukst vinden: gezellig kletsen en creatief bezig zijn. Ellen kiest bewust voor een kleine groep, omdat iedereen zo de aandacht krijgt die hij of zij verdient. "Mensen met NAH kunnen slecht prikkels verwerken, dus voor hun is rust heel belangrijk", legt ze uit. "Ons maximum ligt daarom ook bij zeven personen."

Voor Elly is dat ook de voornaamste reden waarom ze steeds terug blijft komen. "Ik vind het ontzettend fijn hier", vertelt ze glimlachend. "Ik krijg hier mijn rust en kan kletsen met leeftijdsgenoten. Wat wil je nog meer!"

Te weinig aandacht 

In West-Brabant wordt er veel georganiseerd voor mensen met dementie, maar voor niet-aangeboren hersenletsel wordt weinig aandacht gevraagd. Slachtoffers van NAH komen vaak plotseling thuis te zitten na een lange revalidatieperiode. Voor deze mensen wilde Ellen wat doen. 

"Hier hebben ze een plek waar ze zorgeloos bezig kunnen zijn en alles kunnen doen wat ze willen", vertelt ze. "Ons motto is dan ook: alles kan, niets moet."