76.000 zonnepanelen heeft Shell Moerdijk inmiddels in de achtertuin tegen het Hollandsch Diep. Begin 2019 gaat dit zonnepark voorzien in 3 % van de energie die het chemieconcern hier gebruikt.  Ter vergelijking: je zou er ook 9.000 Nederlandse huishoudens mee kunnen voorzien.
Volledig scherm
76.000 zonnepanelen heeft Shell Moerdijk inmiddels in de achtertuin tegen het Hollandsch Diep. Begin 2019 gaat dit zonnepark voorzien in 3 % van de energie die het chemieconcern hier gebruikt. Ter vergelijking: je zou er ook 9.000 Nederlandse huishoudens mee kunnen voorzien. © vrij

Zon helpt Shell...

MOERDIJK - Een van de grootste zonneparken van Nederland, dat van Shell Moerdijk, kan begin komend jaar gaan draaien. Er liggen inmiddels 76.000 zonnepanelen achter het chemiecomplex aan het Hollandsch Diep. 

De stroom die het zonnepark straks opwekt, gaat rechtstreeks naar het eigen productieproces. Het panelenpark is goed voor ongeveer 3 procent van de totaal benodigde energie. Dat is vergelijkbaar met het verbruik van een slordige 9.000 Nederlandse huishoudens.

‘Krachtig symbool’

Algemeen directeur Richard Zwinkels van Shell Moerdijk noemt de aanstaande ingebruikname van het zonnepark een belangrijke stap in de ‘energietransitie’ van de vestiging die de CO2-uitstoot aanzienlijk wil verminderen.

 ,,Je denkt dat je je wat kunt voorstellen bij 27 megawatt aan zonnepanelen, maar als je die 76.000 panelen voor het eerst ziet, dan is dat echt indrukwekkend. Een krachtig symbool ook: veilig, betrouwbaar en op eigen terrein, daar waar de stroom nodig is.”

De panelen werden in 35 dagen gemonteerd op een veld van betonnen palen en een onmetelijke stalen constructie juist achter de Shell-wal langs het Hollandsch Diep.  Zwinkels, onlangs benoemd tot opvolger van general-manager Paul Buijsingh, zegt dat het zonnepark een duidelijke, maar ook een eerste duurzame aanzet is voor deze Shell-vestiging. 

(tekst loopt door onder foto)

Zonnepark Shell Moerdijk, general manager Richard Zwinkels (links) en manager zonnepark Roberto Jiminez.
Volledig scherm
Zonnepark Shell Moerdijk, general manager Richard Zwinkels (links) en manager zonnepark Roberto Jiminez. © vrij

Stoom

Zo wil de multinational - jaaromzet vier miljard euro - het gebruik van fossiele brandstoffen in turbines terugdringen. Daarnaast wordt stoom afgenomen van een naburige afvalverbrandingsinstallatie. 

,,Het Moerdijk-team is dagelijks bezig het energieverbruik van de installaties te verlagen. Tegelijkertijd kijken we naar innovatieve manieren om de energie-efficiëntie van de chemische processen te verbeteren.”