Straks ook de net vernieuwde Markt in Zevenbergen 'vol' met terrassen?
Volledig scherm
Straks ook de net vernieuwde Markt in Zevenbergen 'vol' met terrassen? © Annelies Vlaanderen

Zó wil Zevenbergse horeca overleven: zelfs terrassen op de Markt

ZEVENBERGEN - Zes cafés in het centrum van Zevenbergen hebben bij de gemeente Moerdijk een collectief plan ingediend om per 1 juni op de Markt een terras te beginnen. Het gaat om De Kerk, Proost, Gesellies, Bij Dennis en - onder voorbehoud - Gedurfd.

Deze cafés/restaurants beschikken zelf niet of - zoals Proost - alleen over een beperkt terras. Om zoveel mogelijk inkomsten te genereren willen ze een eindje verderop op de Markt, naast het horecaplein, een plek voor extra klandizie. 

Of dat ook gaat gebeuren, wordt op woensdag 20 mei duidelijk. Dan komen burgemeester Jac Klijs, wethouder Danny Dingemans en twee Moerdijkse vertegenwoordigers van Koninklijke Horeca Nederland  (KHN) bij elkaar om te kijken wat kan en mag. 

Quote

We gaan kijken wat we kunnen met de ruimte die beschik­baar is en misschien nog beschik­baar kan komen

Danny Dingemans, Wethouder gemeente Moerdijk

Dingemans wijst het voorstel niet a priori af. ,,Op de eerste plaats geldt het protocol van de Koninklijke Horeca: we moeten opereren binnen de grenzen die de RIVM heeft vastgesteld. Daarnaast gaan we kijken wat we kunnen met de ruimte die beschikbaar is en misschien nog beschikbaar kan komen.”

Strook voor Mart 9

Met dat laatste doelt hij concreet op een brede strook voor het terras van grand-café Mart 9 die nog niet bestraat is, vanwege de werkzaamheden aan het haventracé op de Noord- en Zuidhaven die pal ernaast plaats vinden. ,,We kijken of we dit gedeelte nog snel kunnen laten bestraten”, geeft Dingemans de goede wil van de gemeente aan. 

Quote

Ik gun het iedereen, maar ik weet niet of het nut heeft

Peter van de Wiel, Secretaris Koninklijke Horeca Nederland/Moerdijk

Op 20 mei zal ook daar een besluit over vallen. De Moerdijkse KHN-secretaris Peter van de Wiel verwacht dat dat wel goed zal komen. 

Ook het plan over de uitbreiding van de terrassen naar de Markt zal hij namens de zes collega's (hij is zelf uitbater van café De Bakkerij aan het horecaplein) voorleggen, al heeft hij zijn bedenkingen. 

,,Ik gun het iedereen, maar ik weet niet of het nut heeft. Ik ben heel benieuwd of je met die paar biertjes extra wel een boterham kunt verdienen. Een terras op zo'n plek heeft ook veel bijkomende kosten. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de weekmarkt op donderdag: die gaat gewoon door op deze plek. Dan moet je elke woensdagavond wel alles afbreken en de volgende dag na de markt weer opzetten.”

‘Zou best eens gezellig kunnen worden’

Los daarvan: al die moeite om terrassen uit te breiden, zit de Zevenbergenaar zelf daar wel op te wachten? Toch wel, zo lijkt het. Senior Piet Vos, net afgestapt van z'n fiets, kijkt eens om zich heen op de nog vrijwel lege Markt. ..Dat zou best eens gezellig kunnen worden.”