Optocht Loerendonck (Klundert)
Volledig scherm
Optocht Loerendonck (Klundert) © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Zo verliepen de optochten in Klundert en Moerdijk

KLUNDERT - Traditioneel openen de Rietbengels de carnavalsoptocht in Klundert. 

Met een mooie grote wagen reden zij trots als eerste over de Stadhuisring naar de Molenstraat waar, ondanks het winderige weer, behoorlijk wat publiek stond. 

Maar voor het zover was, kreeg Prins Corné den eerste de sleutel van Loerendonck overhandigd door wethouder Eef Schoneveld. Hij wenste iedereen heel veel plezier tijdens de dagen die komen gaan. Daarna kon het feest beginnen. Het motto van Loerendonck ‘We plakke meej mekaor’ bleek een dankbaar onderwerp dat door de deelnemers op allerlei manieren werd uitgebeeld. 

Zoals de jonge leden van danspodium #Reflex die als lijmdanser (linedancers) door de straten van de stad trokken. De twee dames van M.E.M. zaten helemaal onder de plak. Ut Zeeuwke was ook dit jaar weer van de partij. Hij deelde boterhammen uit. Dikke en dunne. Want zoals hij zei “sinds bakker Smit er is kun je kiezen uit dikke en dunne boterhammen”. 

De Bakkeleikus bestaan dit jaar 11 jaar. Voor dit jubileumjaar was oud-wethouder Thomas aan de Zwier naar Klundert gekomen. De Bakkeleikus gingen hem helpen om de diverse mislukte projecten financieel sluitend te maken. Daarvoor deelde ze biljetten van 1111 euro uit aan het publiek die dan op de koffer van Thomas aan de Zwier werden geplakt. Twee bejaarde vrijgezelle klussers probeerde de inwoners aan elkaar te plakken. De Dauwkruipers vieren dit jaar hun 25-jarig jubileum. De groep reed met een mooie wagen waar aan de achterkant een rol papier uitrolde waarmee heel wat te plakke was. 

De groep MMML zorgt ieder jaar weer voor een verrassing. Dit jaar hadden ze ervoor gekozen de carnavalsoptocht met autootjes aan elkaar te plakken. In allerlei soorten zelfgemaakte autootjes, trouwauto compleet met bruid en bruidegom, een pausmobiel, en een politieauto. Opvallend was het grote aantal jeugd dat in de leutstoet was vertegenwoordigd. “Als je de jeugd niet mee hebt stopt het op een gegeven moment” zoals een van de kijkers opmerkt. Zie voor de uitslag de website van Loerendonck.

Moerdijkers zoeken naar havenmeester Loes.
Volledig scherm
Moerdijkers zoeken naar havenmeester Loes. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Moerdijk

SPIERINGKRUIERSDURP - Alles ging van eigus in het Spieringkruiersdurp tijdens de carnavalsoptocht zaterdagmiddag. Wethouder Jack van Dorst had de eer om de sleutel van het Spieringkruiersdurp aan prins Johan Willem Friso 14e te mogen overhandigen. 

Het motto “Ut gaot van eigus” werd veel uitgebeeld. Dertien kleine jongentjes en meisjes die van eigus groeien mochten de leutstoet openen. De Gangmakers die van eigus oud worden waren ook van de partij. 

Het is niet een heel grote carnavalsstoet in het dorp maar wel een mooie. Om er voor de zorgen dat het dorp schoon blijft veegde de groep de Ienieminimeute als straatvegers alles en iedereen schoon. Uitslag zie de facebook pagina van de Spieringkruiers.