Gft-afval kan in de zomer flink gaan stinken. Wat het college van B en W betreft wordt het daarom in juni, juli en augustus wekelijks opgehaald.
Volledig scherm
PREMIUM
Gft-afval kan in de zomer flink gaan stinken. Wat het college van B en W betreft wordt het daarom in juni, juli en augustus wekelijks opgehaald. © Sandra Leijtens

Zo probeert gemeente Moerdijk een stinkende gft-bak met maden erin te voorkomen

pollZEVENBERGEN - Na de klachtenregen over stank en ongedierte in de extreem lange en warme zomer van vorig jaar, gaat de gft-inzameling komende zomermaanden op de schop in de gemeente Moerdijk. De bakken worden elke week geleegd en niet meer een keer in de twee weken. Een breedgedragen wens onder inwoners. ,,Aan die oproep geven we gehoor", zegt wethouder Jack van Dorst.

Of het ook echt zover komt, is aan de gemeenteraad. Die neemt in april een besluit over het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om het gft-afval in juni, juli en augustus bij wijze van proef elke week op te halen. Normaal is dat een keer in de twee weken. Bevalt dat, dan wordt de service vanaf komend jaar structureel ingevoerd in de warme maanden. 

Beluchten

Poll

Wekelijks gft-afval ophalen in de gemeente Moerdijk is een goed idee en dat mag best wat meer kosten

  • Eens (62%)
  • Oneens (38%)
372 stemmen

De zomer van 2018 was lang en heet en dat leidde tot veel klachten over stank en maden in de gft-bak. Ruim driekwart van de inwoners van Moerdijk die eind vorig jaar een enquête over het afvalinzamelingssysteem invulde, gaf aan het noodzakelijk te vinden dat de container elke week zou worden geleegd. Vervelende bijkomstigheid van de stinkende gft-bak was volgens Van Dorst dat er groente-, fruit- en tuinafval bij het restafval werd gegooid. ,,Dat gaven we zelf ook als advies wanneer tips zoals biozakjes gebruiken en de container beluchten niet hielpen. Maar het is natuurlijk ongewenst.”