Volledig scherm
Zevenbergen , juli 2014, luchtopname van de katholieke begraafplaats. © Marcel Otterspeer

Zo mooi kan Zevenbergen zijn

ZEVENBERGEN - Een fotoboek van Zevenbergen, voor nog geen 10 euro. Niet met beelden van vroeger, maar van nu en gisteren. Dat is de opzet van ‘Zevenbergen in vogelvlucht’, het fonkelnieuwe boek met zo’n 250 foto’s van Marcel Otterspeer.

Volledig scherm
Zevenbergen, zonsopgang op de Koekoeksedijk. © Marcel Otterspeer

De geboren en getogen Zevenbergenaar fotografeert zijn woonplaats al jaren aan de lopende band. Is het niet in opdracht van BN DeStem, dan wel omdat hij zelf de behoefte voelt om zijn camera te voorschijn te halen op bijzondere momenten. ,,Ik heb altijd de ogen open”, zegt hij.

Volledig scherm
Zevenbergen, de huisjes op de Mark waarvoor straks een supermarkt in de plaats komt. © Marcel Otterspeer

Er moest eens een boek van komen, constateert hij achteraf. ,,Ik heb zóveel materiaal. Het is voor Marion, die het boek heeft vormgegeven, een enorme puzzel geweest om een selectie te maken. En vier uur vóór de deadline heb ik nog een foto gemaakt van de drie huisjes op de Markt die tegen de vlakte moeten. Die wilde ik er per se in.”

Zevenbergen is (nog) geen toeristenmagneet. Is de stad wel mooi genoeg om er 250 foto’s van te maken? ,,Het is maar welke bril j e opzet”, zegt hij. ,,Als je tien meter naar rechts kijkt, bij wijze van spreken, heb je wél een mooie plaat.” 

Volledig scherm
Zevenbergen, bliksem en verkeerslichten op de N285 © Marcel Otterspeer

Hoe krijg je het voor elkaar om een boek van 145 pagina's met 250 foto's uit te geven dat slechts 9,95 euro kost?  Door er  ‘advertorials’ in te verweven: in Zevenbergen gesettelde bedrijven die zich presenteren aan de lezer. Reclame, dus, ,,maar met teksten die zijn geschreven door een externe redacteur (Wiljan Broeders, AV) en foto’s die allemaal door Marcel Otterspeer zijn gemaakt", zegt vormgever Mario Mensen.  Hij tekent samen met Hans Vonk van uitgeverij Drukwerk voor het concept. 

Volledig scherm
Zevenbergen, ree bij oude stort. © Marcel Otterspeer

Bedrijven stonden in de rij om mee te doen. ,,We hebben op een gegeven moment nee moeten zeggen.” Ook de verkoop loopt als een speer. ,,Een derde is al verkocht.” Het boek is o.a. te koop bij Primera, Bruna en SGZ. 

Volledig scherm
Zevenbergen, bliksem boven het centrum.,met rechts de toren van de Catharinakerk. © Marcel Otterspeer

ZEVENBERGEN IN VOGELVLUCHT

Hoe krijg je het voor elkaar om een boek van 145 pagina’s met 250 foto’s uit te geven dat slechts 9,95 euro kost? Door er ‘advertorials’ in te verweven: in Zevenbergen gesettelde bedrijven die zich in woord en beeld presenteren aan de lezer. Reclame, dus, ,,maar met teksten die zijn geschreven door een externe redacteur (Wiljan Broeders, AV) en foto’s die allemaal door Marcel Otterspeer zijn gemaakt”, zegt vormgever Mario Mensen. Hij tekent samen met Hans Vonk van uitgeverij MediaZaken voor het concept. Bedrijven stonden in de rij om mee te doen. ,,We hebben op een gegeven moment nee moeten zeggen.” Ook de verkoop loopt als een speer. ,,Een derde is al verkocht.” Het boek is o.a. te koop bij Primera, Bruna en SGZ.