‘Zielig dat ze soms geen eten krijgen’

videoKLUNDERT - ,,Ik vind het zielig dat ze soms geen eten krijgen.” Zegt Paul Koevoets (21), cliënt van Sovak DAC en vaste bezoeker van het dierenparkje naast de instelling aan de Niervaartweg in Klundert. ,,Dat zegt ie steeds”, zegt Toon de Ruiter, die Paul op zijn uitje naar het dierenparkje begeleidt. 

Toon de Ruiter (68) is een wijs man. Hij trekt geen partij in het conflict dat speelt tussen de gemeente en de beheerder van het parkje, Machiel Crielaard. Maar hij heeft wel zijn mening: ,,Als de gemeente geen subsidie geeft, kan de beheerder geen eten voor de dieren kopen.” Maar hij vindt ook: ,,Als je dieren houdt, dan moet je daar voor zorgen.”

Voer

De Ruiter is naar eigen zeggen al acht jaar elke werkdag in het parkje om het voer te geven dat Crielaard heeft klaargezet. Dat was eerst dagelijks, nu nog maar twee keer in de week, stelt de vrijwilliger vast. De vader van Machiel was volgens De Ruiter twee keer per dag in het parkje te vinden, Machiel zelf ziet hij er nauwelijks. De dieren komen zeker dankzij De Ruiter niets tekort, want hij voert ook oud brood en water neemt hij mee vanuit Sovak. 

Vreselijk

Toon, Paul, maar ook veel andere inwoners zouden het vreselijk vinden als de dieren verkocht worden, zoals Crielaard heeft aangekondigd. De Ruiter: ,,Nu is het koud en dus rustig, maar in de zomer zitten hier ouders en grootouders met kleinkinderen op een bankje. 

De dieren - met uitzondering van de ezel, die duidelijk een maatje mist - lijken niet te lijden onder het financiële geschil tussen de gemeente en de beheerder. Kort samengevat vindt de beheerder dat hij te weinig geld krijgt en de gemeente vindt dat hij moet aantonen hoe hij dat geld besteedt. 

De Ruiter vreest: ,,Straks gaat dit weg en worden er huizen gezet. Daar is eerder al eens sprake van geweest.”

Volledig scherm
Het dierenparkje naast Sovak DAC op de hoek van de Niervaartweg in Klundert. © Marcel Otterspeer, Pix4Profs