Zevenbergschen Hoek viert kerst in sporthal

Het leek er even op dat de kerstvieringen in Zevenbergschen Hoek niet door konden gaan door de vondst van asbestdeeltjes in de kerk, maar met dank aan de inzet van tientallen dorpsgenoten is er toch een kerstdienst: in de sporthal. 

"Ik kon wel huilen toen we woensdagavond hoorden dat we de kerk voorlopig niet in mogen vanwege de asbest die in de stookruimte is gevonden. Ik begrijp dat het kerkbestuur geen enkel risico wil nemen, maar we waren al zo ver met de voorbereidingen", aldus pastoraal werkster Mariëlla Bossers. Na een avond regelen vonden de vrijwilligers een alternatief; de sporthal die vlak achter de Bartholomeuskerk staat. Inmiddels staat Bossers perplex van de inzet en flexibiliteit van de inwoners. "Niet te geloven hoeveel hulp we krijgen. Zo moeten we een extra vloer in de zaal leggen om de sportvloer te ontzien. Die vloer hebben we met dank aan onze vrijwilligers gevonden en ligt klaar in de opslag. Dan nog de stoelen. We gaan er driehonderd neerzetten. Ze worden zaterdagmorgen door een boer opgehaald. Met zijn tractor rijdt hij van dorpshuis naar dorpshuis om stoelen op te halen. Prachtig toch dat dit zo gebeurt? Deze gemeenschapszin is wat mij betreft een kerstverhaal op zich."  

Deze ochtend kunnen de parochianen pas de hal in aangezien er vrijdagavond nog werd gesport. "Eerst de vloer erin, dan de stoelen en vervolgens gaan we zoveel mogelijk versieren. Het gaat ons lukken."De kerstviering van zaterdag begint om 20.30 uur. Daarnaast is er een familieviering op 25 december (11.00 uur) en op 26 december een eucharistieviering met medewerking van de fanfare (11.00 uur). Wanneer de kerk weer voor publiek open gaat, is nog niet bekend. Een rondje door het dorp leert dat inwoners blij zijn met de oplossing, maar dat er ook vrees bestaat dat hun kerk helemaal niet meer open gaat. "We hebben vorig weekend nog een grote braderie in het gebouw gehouden, was er toen ook al gevaar? Ik denk dat het allemaal wel meevalt", laat een inwoonster weten. Haar buurman is bang dat de kerk definitief op slot gaat. "Ik geloof niet zo in dat asbestverhaal."

Bossers meldt niet te weten wanneer de kerk weer open gaat voor diensten. "We zijn afhankelijk van nader onderzoek."

Niet alleen in Zevenbergschen Hoek, ook in Den Hout wordt vandaag geen kerstviering in de kerk gehouden. De Corneliuskerk is onlangs vanwege bezuiniging gesloten, de bewoners hebben zelf een oplossing bedacht: er is een mis in een stal aan de Achterstraat.