Volledig scherm
Aftrap campagne 'Zevenbergen leert lezen' in de bibliotheek. Wim Aalbers (rechts) praat met taalambassadeur Cor. © Pix4Profs/René Schotanus

Zevenbergen Leert Lezen: “Kan het zijn dat u niet zo goed kunt lezen en schrijven?”

ZEVENBERGEN -  Maandagavond is in de bibliotheek de campagne ‘Zevenbergen Leert Lezen’ gelanceerd. Aan de orde kwamen onderwerpen zoals: hoe benader je iemand die laaggeletterd is? Hoe krijg je mensen zover dat zij zich aanmelden voor een cursus lezen en schrijven? 

Initiatiefnemer Wim Aalbers, vrijwilliger bij het Taalpunt was één van de sprekers die meldde dat ongeveer 1.400 Zevenbergenaren niet goed kunnen lezen en schrijven. In gesprek met ervaringsdeskundigen Cor, Anita en Nel, inmiddels taalambassadeur, wordt duidelijk dat zij terugkijkend, blij zijn dat ze hun schaamte overwonnen hebben en een of meerdere taalcursussen hebben gevolgd. 

Anita: “Ik ben nu mijn onzekerheid kwijt en veel zelfstandiger dan voorheen.” Cor is blij dat hij zijn groot rijbewijs heeft kunnen halen. In korte filmpjes met acteurs van Creatieve Huize werd duidelijk hoe vaak laaggeletterdheid voorkomt. Belangrijkste les daaruit: Durf de directe vraag te stellen: “kan het zijn dat u niet zo goed kunt lezen en schrijven?” 

Het is nodig dat er veel signaleerders komen. Mensen uit de omgeving, zoals familieleden, vrijwilligers, werkgevers, loketmedewerkers en hulpverleners. Hen wordt gevraagd het Taalpunt te informeren.

  1. Dag van de Match in Zevenbergen: ‘werk heeft zo’n toegevoegde waarde’

    Dag van de Match in Zevenber­gen: ‘werk heeft zo’n toegevoeg­de waarde’

    ZEVENBERGEN/ROOSENDAAL - Solliciteren is voor veel mensen moeilijk, omdat ze bijvoorbeeld een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. In het kader van De Dag van de Match, georganiseerd door WSP West-Brabant, werd in Hotel de Borgh in Zevenbergen een ‘prettig gesprek’ gehouden. Werkzoekenden en werkgevers gingen met elkaar in gesprek. Niet met een cv om te laten zien wat ze in huis hebben, maar door elkaar echt te leren kennen.