Volledig scherm
Caleb Ewan en andere wereldtoppers in actie bij Profronde van Zevenbergen. © Videostill

Zevenbergen juicht voor sprintkoning Caleb Ewan, Jakobsen en Mollema naar het podium

Caleb Ewan heeft zondag de profronde van Zevenbergen gewonnen. Het Australische sprintkanon haalde in het omnium over drie onderdelen (tijdrit, rit in lijn en puntenkoers) 97 punten, eentje meer dan Nederlands kampioen Fabio Jakobsen. Bauke Mollema werd met 90 punten derde.

Met Ewan kreeg het publiek in Zevenbergen de winnaar die het wilde. De coureur van Lotto-Soudal schreef in de voorbije Tour de France drie ritten op zijn naam en zou daarna in de Draai van de Kaai zijn eerste Nederlandse criterium rijden. Door het overlijden van zijn ploeggenoot Bjorg Lambrecht in de Ronde van Polen op dezelfde dag ontbrak hij maandag in Roosendaal.

Ewan keerde terug naar zijn Europese woonplaats Monaco, maar maakte zondag in Zevenbergen zijn rentree in het peloton. Het publiek in Zevenbergen juichte hem enthousiast toe toen hij na zijn overwinning bij de huldiging de champagne liet spuiten.

De renners maakten er in het omnium een spannende show van, zoals het hoort in een criterium. Eerst won Jakobsen het openingstijdritje voor Mollema en Ewan. Daarna mocht Mollema zegevieren in de rit in lijn, voor Antwan Tolhoek, Ewan en Jakobsen. In de afsluitende puntenkoers bleef de uiteindelijke top-drie tot het einde toe vlak bij elkaar, waarna de laatste spurt de beslissing moest brengen. Ewan ging daarbij als eerste over de eindstreep, voor Jakobsen.

Eerder op de dag had Nederlands kampioen Lorena Wiebes al de vrouwenwedstrijd gewonnen, voor Marianne Vos en Kirsten Wild.

Volledig scherm
De finish bij de vrouwen. © Beeldbank Otterspeer.