Crystal meth is nog wel zeldzaam in Nederland.
Volledig scherm
Crystal meth is nog wel zeldzaam in Nederland. © ANP

Zelfvertrouwen, energie en een verhoogd libido: dit moet je weten over crystal meth

videoMOERDIJK - In het drugsschip dat vrijdag in Moerdijk is aangetroffen, werd crystal meth gemaakt. Het middel komt de laatste jaren steeds vaker voor in Nederland, maar blijft nog wel zeldzaam. Ook het gebruik ervan komt amper voor. De drug werd bij het grote publiek bekend door de serie Breaking Bad. 

Verslavende drug

Crystal meth staat voor crystal methamfetamine en is een witte, kristalvormige drug, die je kunt snuiven, roken of spuiten. Het middel is zeer verslavend. De drug zorgt na gebruik voor een langedurige roes van euforie, zelfvertrouwen, energie en een verhoogd libido. Dat wordt gevolgd door depressieve gevoelens, waardoor gebruikers weer naar het middel grijpen.  

Amerika

Crystal meth is overgewaaid vanuit Amerika, waar de drug al ontelbare levens heeft verwoest. In Europa zijn wordt de drug vooral gebruikt in Tsjechië en Slowakije

Steeds vaker geproduceerd 

In Nederland worden de laatste jaren steeds vaker labs gevonden waar crystal meth wordt geproduceerd. Vooral ook in West-Brabant. Zo werd er een lab in Lage Zwaluwe opgerold en een drugslab in Standdaarbuiten. 

Enorme winst

De politie zei eerder tegen deze krant het sterke vermoeden te hebben dat Nederlandse criminelen crystal meth maken vanwege de enorme winstgevendheid en de export. De straatwaarde van een kilo crystal meth ligt tussen de 25.000 en 50.000 euro.

Slechte naam

Verslavingsinstituut Novadic Kentron ziet vooralsnog geen markt ontstaan in Nederland, daar heeft de drugs een te slechte naam voor. Het wordt slechts sporadisch gebruikt door recreatieve drugsgebruikers. Het komt wel vaker voor in de Amsterdamse gayscene.

Bekijk hier beelden van de drugsboot