Volledig scherm
De haven van Moerdijk.

Zeehavens willen half miljard per jaar voor duurzaamheid en ICT

MOERDIJK - De Nederlandse zeehavens, waaronder die van Moerdijk, Vlissingen en Terneuzen, willen een half miljard euro per jaar om de havens klaar te maken voor de toekomst. Het geld, dat van het Rijk moet komen, dient te worden besteed aan het verduurzamen van de havens en het breder toepasbaar maken van ICT-technologieën.

Structuurfonds
De Branche Organisatie Zeehavens (BOZ) pleit voor een structuurfonds en biedt dit idee aan aan de politieke partijen in de Tweede Kamer en - na de verkiezingen - aan de formateur. In de BOZ werken de havens van Amsterdam, Groningen, Moerdijk, Rotterdam en Zeeland (Vlissingen en Terneuzen) samen.

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu gaf zelf de voorzet tot het pleidooi van de BOZ, toen ze vorige week op de Maritieme Werkconferentie in Amsterdam opmerkte: ,,We hebben de beste haveninfrastructuur van de wereld. En we willen voorop lopen in de energietransitie en digitalisering. Voor mij staat vast dat overheid, bedrijfsleven en kennis-instellingen dat samen moeten doen."

Uitdaging
BOZ-voorzitter Ronald Paul (COO van Havenbedrijf Rotterdam) kopt de bal graag binnen: ,,We staan als zeehavens voor een enorme uitdaging op het gebied van energie en klimaat, het verduurzamen van industrie en transport en het breed toepasbaar maken van ICT. En juist de concentratie van industrie, energie en logistiek in de havens biedt een kans om op al deze gebieden forse transitie-resultaten te bereiken."

Hij pleit voor gerichte investeringen waar ook de overheid in deelneemt. Paul wijst op het belang van de havensector in ons land. De jaarlijkse overslag van 600 miljoen ton maakt 336.000 banen en levert een toegevoegde waarde van 38 miljard euro. BOZ meent dat het nationaal, economisch belang een Rijksbijdrage aan het Structuurfonds rechtvaardigt.

Ronald Paul: ,,Een rijksbijdrage van 500 miljoen euro per jaar herstelt onze concurrentiepositie met de buurlanden en co-financiering nodigt de zeehavens uit om gericht te investeren in een toekomstgerichte structuurversterking. Daar hebben we allemaal belang bij."