Fotomontage haven Zevenbergen. Tussen pakweg 1250 en 1730 werd in West-Brabant veen afgegraven voor brandbare turf die werd vervoerd op platte schuiten, getrokken door paarden of mensen. De turf werd in turfhavens overgeslagen op zeilschepen die de lading naar Vlaanderen en misschien zelfs naar Engeland brachten. Turfhavens waren er onder meer in Zevenbergen, Breda, Bergen op Zoom, Steenbergen, Roosendaal en Oudenbosch. De schuiten waren 19 meter lang en 3 meter breed.
Volledig scherm
PREMIUM
Fotomontage haven Zevenbergen. Tussen pakweg 1250 en 1730 werd in West-Brabant veen afgegraven voor brandbare turf die werd vervoerd op platte schuiten, getrokken door paarden of mensen. De turf werd in turfhavens overgeslagen op zeilschepen die de lading naar Vlaanderen en misschien zelfs naar Engeland brachten. Turfhavens waren er onder meer in Zevenbergen, Breda, Bergen op Zoom, Steenbergen, Roosendaal en Oudenbosch. De schuiten waren 19 meter lang en 3 meter breed. © Ben Steffen

Zag het er in de 13e, 14e eeuw ongeveer zo uit?

ZEVENBERGEN - Het water dat sinds kort weer in de haven van Zevenbergen staat, inspireerde Ben Steffen (jarenlang fotograaf voor De Stem), tot bovenstaande fotomontage. 

  1. GGD-directeur over explosie bij teststraat: 'Verdrietig dat mensen hiertoe in staat zijn'
    Play

    GGD-directeur over explosie bij teststraat: 'Verdrietig dat mensen hiertoe in staat zijn'

  2. Bestuurder scootmobiel zwaargewond bij botsing met motorrijder in Etten-Leur
    Play

    Bestuurder scootmo­biel zwaarge­wond bij botsing met motorrij­der in Et­ten-Leur