Volledig scherm
ANP

Woonkwartier beveiligt 250 huurwoningen in gemeente Moerdijk

ZEVENBERGEN - Wooncorporatie Woonkwartier gaat dit jaar 250 woningen uit haar bestand in de gemeente Moerdijk beveiligen, waarbij het Politiekeurmerk Veilig Wonen de norm wordt.

Daartoe hebben wethouder Jaap Kamp van de gemeente Moerdijk, directeur Ruud van den Boom van Woonkwartier en directeur Dick Silvius van Inbraakproof een samenwerkingsovereenkomst getekend.

De gemeente Moerdijk heeft van het ministerie van Justitie en Veiligheid een bijdrage van 75.000 euro gekregen om de beveiliging mogelijk te maken. Wethouder Kamp heeft het geld overgedragen aan Woonkwartier, die het bedrag heeft verdubbeld zodat er nu 150.000 euro beschikbaar is. Voorwaarde is dat de klus dit jaar wordt geklaard.

Om in aanmerking te komen voor het politiekeurmerk moet een woning aan een aantal eisen voldoen. Belangrijkste is dat er gecertificeerd hang- en sluitwerk zit op bereikbare deuren, ramen en lichtkoepels. Ook moet er verlichting bij buitendeuren zijn aangebracht en moet vanuit de hal zichtbaar zijn wie voor de deur staat.

Volgens Dick Silvius van Inbraakproof daalt het aantal inbraken in wijken met Politiekeurmerk-woningen met 95 procent. Het bedrijf werkt al enige tijd met de gemeente samen omdat het een gecertificeerde onderneming is, zo verklaart wethouder Kamp. Het bedrijf werkt ook voor particulieren.

De wethouder heeft zijn eigen woning ook laten beveiligen en dat kostte hem 700 euro. Particulieren die zo'n bedrag niet in de la hebben liggen kunnen een beroep doen op het Stimuleringsfonds van de gemeente. Dat fonds verstrekt onder voorwaarden goedkope leningen voor duurzaamheid en veiligheid.