Volledig scherm
© Thinkstock

Windmolens bij Klundert kunnen er komen, gemeenteraad stemt in met plannen

KLUNDERT - De gemeenteraad is donderdagavond akkoord gegaan met het bestemmingsplan dat de bouw van windturbines aan de Westelijke Randweg op industrieterrein Moerdijk mogelijk maakt. In het debat stelden meerdere fracties dat ze 'met de rug tegen de muur' voor het plan stemden. Immers, als de gemeenteraad het bestemmingsplan niet had gewijzigd, dan had de provincie de regie overgenomen. En ook dan waren er windmolens gekomen, maar dan waarschijnlijk zonder de financiële voordelen voor de burger.

Nuon wil bij Klundert een windpark bouwen. De windmolens moeten aan de westkant van industrieterrein Moerdijk komen. Niet alleen onder inwoners van Klundert bestaat veel weerstand tegen de windmolens, ook politieke steun bleek altijd ver te zoeken.

Bij de uiteindelijke besluitvorming waren SP, PvdA en VVD tegen. De PvdA bleef van mening dat nogmaals moet worden gekeken naar de oostkant van het industrieterrein, maar daar voelde de raad niets voor. Ook de SP pleitte daarvoor. De VVD sprak van 'een dramatische procedure'.

Na het bezoek van gedeputeerde Erik van Merrienboer nam de raad het dreigement dat Den Bosch de regie overneemt bij een 'nee' van de raad heel serieus. Désirée Brummans (CDA) wist te melden dat dit in de Hoeksche Waard daadwerkelijk is gebeurd.

En als de provincie het plan om de turbines te plaatsen gaat uitvoeren, dan is het nog maar de vraag in hoeverre de bevolking kan gaan profiteren van een zogeheten duurzaamheidsfonds. Uit dat fonds kunnen duurzame investeringen worden gefinancierd.