Volledig scherm
© Thinkstock

Windmolens bij Klundert kunnen er komen, gemeenteraad stemt in met plannen

KLUNDERT - De gemeenteraad is donderdagavond akkoord gegaan met het bestemmingsplan dat de bouw van windturbines aan de Westelijke Randweg op industrieterrein Moerdijk mogelijk maakt. In het debat stelden meerdere fracties dat ze 'met de rug tegen de muur' voor het plan stemden. Immers, als de gemeenteraad het bestemmingsplan niet had gewijzigd, dan had de provincie de regie overgenomen. En ook dan waren er windmolens gekomen, maar dan waarschijnlijk zonder de financiële voordelen voor de burger.

Nuon wil bij Klundert een windpark bouwen. De windmolens moeten aan de westkant van industrieterrein Moerdijk komen. Niet alleen onder inwoners van Klundert bestaat veel weerstand tegen de windmolens, ook politieke steun bleek altijd ver te zoeken.

Bij de uiteindelijke besluitvorming waren SP, PvdA en VVD tegen. De PvdA bleef van mening dat nogmaals moet worden gekeken naar de oostkant van het industrieterrein, maar daar voelde de raad niets voor. Ook de SP pleitte daarvoor. De VVD sprak van 'een dramatische procedure'.

Na het bezoek van gedeputeerde Erik van Merrienboer nam de raad het dreigement dat Den Bosch de regie overneemt bij een 'nee' van de raad heel serieus. Désirée Brummans (CDA) wist te melden dat dit in de Hoeksche Waard daadwerkelijk is gebeurd.

En als de provincie het plan om de turbines te plaatsen gaat uitvoeren, dan is het nog maar de vraag in hoeverre de bevolking kan gaan profiteren van een zogeheten duurzaamheidsfonds. Uit dat fonds kunnen duurzame investeringen worden gefinancierd.

  1. Zaaien en oogsten!
    Boerenpraat

    Zaaien en oogsten!

    De dagen worden langer, de mooiste tijd van het jaar komt eraan: het voorjaar! Dat betekent voor de boer dat hij plannen gaat maken voor het nieuwe groeiseizoen. Welke gronden heb ik tot mijn beschikking? Kan ik nog land huren van een collega? Vervolgens maakt de boer een bouwplan: welke gewassen ga ik zaaien? Wat en hoeveel gaan we oogsten? Voor mij is het eenvoudig, het enige gewas dat ik teel is gras. In januari plan ik waar de koeien als eerste gaan weiden. De andere weilanden worden dan gemaaid. Afhankelijk van die keuze volgt een bemestingsplan.