Volledig scherm
Marcel Otterspeer / Pix4Profs - Wielerweekend in Zevenbergen, met op de zaterdag allerlei wielergerelateerde activiteiten, zoals de Prominentenrace. De race waarbij de meest fanatieke supporters langs de kant staan. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Wielerweekend Moerdijk heeft nieuwe, oude route: ‘Het is een extra uitdaging’

ZEVENBERGEN - Al ligt het centrum van Zevenbergen op z’n kop, het Wielerweekend Moerdijk gaat gewoon door. Op zaterdag 10 en zondag 11 augustus fietsen de deelnemers een andere route dan de afgelopen jaren.

“Een oude bekende”, lacht voorzitter van het Wielerweekend Moerdijk Henk Hendrikx. De route wordt grotendeels hetzelfde als ‘ie vanaf halverwege de jaren ’70 tot begin deze eeuw was. “Niet door het centrum, maar met een start en finish in de Zeestraat.”

Uitdaging

De organisatie heeft volgens Hendrikx niet overwogen om het Wielerweekend vanwege de werkzaamheden een jaar over te slaan. “We zien het juist als een uitdaging om er onder deze omstandigheden het beste van te maken.” 

Wel vergt de omleiding extra werk voor de organisatie. “Normaal kunnen we zo opnoemen hoeveel meter hekwerk we nodig hebben en bij welke woningen we terecht kunnen om gebruik te maken van verschillende faciliteiten, dat is nu anders.”

Quote

Er worden verschil­len­de tentjes met bars, toiletten en zitplaat­sen langs de route neergezet

Henk Hendrikx, Organisatie Wielerweekend Moerdijk

Niet alleen de organisatie past zich aan, ook de lokale horeca draagt een steentje bij. “Er worden verschillende tentjes met barren, toiletten en zitplaatsen langs de route neergezet.”

Nieuwe route

De gehele route is als volgt: na de start aan de Zeestraat volgt een scherpe bocht de Willem-Alexanderlaan in, waarop halverwege weer een scherpe bocht naar de Arembergstraat volgt. Na een flauwe knik maken de renners na het passeren van de Doctor Ariënslaan een kleine klim in de Korte Wipstraat richting de Langenoordstraat. Die straat wordt vervolgd tot de kruising met de Dijkstraat, waar een scherpe bocht de renners de Lobbekenstorenstraat in dirigeert. Vanaf daar dalen de fietsers terug richting Zeestraat.

Programma

Omdat het regelwerk rondom de nieuwe route al extra werk kostte, zijn er dit jaar geen nieuwe programmaonderdelen bijgekomen. Zo staat de zaterdag wederom in het teken van toertochten, dikke-banden-races, het kampioenschap van Moerdijk en een prominentenrace. Ook de race voor mensen met een verstandelijke beperking, de toertocht voor senioren en de scootmobieltocht gaan door.

Quote

Marianne Vos, Lorena Wiebes, Fabio Jakobsen, David van der Poel en Maurits Lammertink rijden mee

Henk Hendrikx, Organisatie Wielerweekend Moerdijk

Op zondag zijn traditiegetrouw de professionals aan de beurt. In het voorprogramma spelen de nieuwelingen, amateurs, junioren en de sportklasse. Ook is er een dameskoers waarin Nederlandse topwielrenners laten zien wat ze kunnen. Onder andere Marianne Vos en Lorena Wiebes. Bij de herenprofs rijden onder andere Fabio Jakobsen, David van der Poel en Maurits Lammertink mee.

  1. Zaaien en oogsten!
    Boerenpraat

    Zaaien en oogsten!

    De dagen worden langer, de mooiste tijd van het jaar komt eraan: het voorjaar! Dat betekent voor de boer dat hij plannen gaat maken voor het nieuwe groeiseizoen. Welke gronden heb ik tot mijn beschikking? Kan ik nog land huren van een collega? Vervolgens maakt de boer een bouwplan: welke gewassen ga ik zaaien? Wat en hoeveel gaan we oogsten? Voor mij is het eenvoudig, het enige gewas dat ik teel is gras. In januari plan ik waar de koeien als eerste gaan weiden. De andere weilanden worden dan gemaaid. Afhankelijk van die keuze volgt een bemestingsplan.