Volledig scherm
© Ben Steffen / archief BN DeStem

Wie Wat Waar: Zingen op kerstavond 1972 in de kerk van katholieke kerk Klundert

KLUNDERT - Een foto van bijna een halve eeuw terug sierde vorige week de pagina waarop deze rubriek. Altijd afwachten of beeldmateriaal van zo lang geleden nog wel reacties oplevert. Niets is minder waar. De kerstviering roept bij diverse mensen een aha-erlebnis op.

Riet Roos bijvoorbeeld ziet dirigent Wim Hommel staan. ,,En Toos Leys, mevrouw Van Geel en Piet Fens.'' Verder komt ze niet, maar Riet van Gils-Daas komt al wat verder. ,,Het was een gezamenlijk kerstconcert in de voormalige katholieke kerk van Klundert. Het Nievaertkoor, Vox Humana en kinderkoor Vox Celeste staan erop. De dirigent van dat kinderkoor is Henk van de Berkt. En zelf sta ik links bovenaan, naast die drie heren.'' Riet van Gils is het Niervaertkoor altijd trouw gebleven. ,,In september vierde ik mijn 60-jarig lidmaatschap.''

Vervolgens mailt Jolanda Schreuders-Vreugdenhil. Ze herkent zichzelf op de eerste rij rechts. ,,Het meisje met de staarten in het haar. Dat ik lid was van Vox Celeste was bijzonder omdat het allemaal kinderen van De Molenvliet waren en ik op De Molenberg'' Het optreden in de Klundertse kerk staat haar niet meer bij. ,,Wel dat we later nog eens met kerst in Spakenburg mochten zingen. Wie staan er nog meer op de foto? Derde van links zie ik Anja Knook en op de eerste rij staat Jopie Boelhouwer.''

Nog meer oplossingen reikt Jeanne Musson-van Schendel aan. Zij houdt er dan ook complete plakboeken met krantenknipsels op na. ,,Hoewel mensen in 34 jaar tijd erg veranderen, herken ik veel mensen van de foto uit mijn beginperiode in het Niervaertkoor.'' Ze somt een aantal namen op: Annie Schouwenaars, Riet van Gils, Ed Nelson, Piet Fens, Cor Nuiten, Ad Schouwenaars, Sjef van Alphen, Annie Nelson-Winde, mevrouw Nuiten-van de Nobelen, Riet van de Boogaard, Koosje van Kaam, Rikie Herben, Riet van Sprundel, Jo van Gils-Carl, Toos Leys, mevrouw Rijnart en zijzelf.

"Tussen het Niervaertkoor staan volgens mij ook leden van een ander koor'', zegt ze terwijl het programmaboekje tevoorschijn komt. Het kerstconcert is op 23 december 1972 en naast de genoemde koren werken ook de koren Excelsior Hallelujah uit Zevenbergen en Vox Populi uit Stampersgat en muziekvereniging Determinato eraan mee. Een aantal van de zang- en muziekverenigingen bestaat nog steeds. In de krant van 27 december staat dat het oecumenisch kerstconcert door 550 belangstellenden werd bijgewoond.