Volledig scherm

Wie Wat Waar: De Schakel bood onderdak aan veel sozen

De foto van de dansende jeugd leverde in ieder geval twee reacties op. Beide uit Zevenbergen. Anny Kouwenberg uit Zevenbergen laat weten: "Dat is in Zevenbergen, de soos in De Schakel.

Elke zondagmiddag was dat. Dat blonde meisje vooraan is Mary Ros en dat meisje wat er links achter staat en in de camera kijkt is Josémarie Smits. Was leuke tijd!

Diana de Klerk uit Zevenbergen zegt: "Volgens mij is dit in De Schakel, ook wel bekend als de Sint Jan in Zevenbergen. Ik meen Josémarie Smits te herkennen in het midden." Anja Schippers-

Blommers noemt dezelfde namen. De Schakel in de Doelstraat in Zevenbergen is op 14 november 1934 in gebruik genomen als parochiehuis naast de Bartholomeuskerk aan de Markt. De bouw van die kerk begon in 1929.

Het realiseren van de Sint Jan kostte 50.000 gulden. In de gevel van de Sint Jan bevond zich een nis waarin het beeld van - uiteraard - Sint Jan was geplaatst.

Toen de Sint Jan zijn overwegend kerkelijke functie verloor werd het gebouwd omgedoopt tot De Schakel. Het werd het centrum in Zevenbergen voor activiteiten voor de katholieke jeugd. Er was een sportzaal, een grote zaal en boven was een theaterzaal.

De foto is genomen in de centrale ruimte waar veel jeugdsozen zijn gehouden. Naast de genoemde personen is links op de (uitvergrote) foto achter de bar Geert Jaspers te herkennen. Ook het jeugdwerk van het SKW zat in De Schakel. In 2013 is De Schakel gesloopt om plaats te maken voor de parkeerplaats van De Zeven Schakels.