Volledig scherm
De B-24 bommenwerper van de Amerikaanse luchtmacht. © US Air Force

Wie moest in 1944 wegduiken voor Amerikaanse bommenwerper?

FIJNAART - Wie was de man die op 18 september 1944 ergens op een dijk in zuidwest-Nederland moest wegduiken voor een laag overvliegende B-24 bommenwerper? Dat wil Robert Baumgardner uit de Verenigde Staten graag weten.

Robert is de neef van Haynes M. Baumgardner die in de Tweede Wereldoorlog piloot was op een B-24 bommenwerper van de 491st Bomb Group van de U.S. 8th Air Force. Hij is eerder dit jaar overleden, meldt Robert, die uit Austin, Texas komt.

Market Garden

Hij schrijft in een e-mail naar de heemkundekringen van Breda en Fijnaart dat zijn oom met zijn squadron in het kader van operatie Market Garden op 18 september 1944 een bevoorradingsvlucht uitvoerde naar dropzones bij Son. Robert Baumgardner: ,,Hij heeft mij ooit een voorval verteld tijdens zijn terugvlucht van Son naar zijn vliegbasis in Engeland."

Luchtafweer

Om vijandelijke luchtafweer en radardetectie te vermijden, vlogen de bommenwerpers op zeer lage hoogte terug over West-Brabant, Philipsland en Schouwen-Duiveland naar de Noordzee. Vliegen below dike level, werd dat genoemd. 

Fietsende man

Baumgardner: ,,Het vliegtuig van mijn oom Haynes naderde een dijk waarop duidelijk een fietsende man werd waargenomen. Die zag op tijd het vliegtuig aankomen, sprong van zijn fiets en dook op de grond. Het vliegtuig van mijn oom vloog rakelings over hem heen."

Propellers

Volgens de Texaan moet de man de wind van de propellers hebben gevoeld. Het voorval vond plaats in de middag van 18 september 1944 tussen 16.45 en 17.15 uur. De neef van de piloot is nu op zoek naar die bewuste dijk en de betrokken fietser of naar mensen die dit voorval kennen. 

Hooiberg

,,Dat is zoeken naar twee heel kleine naalden in een grote hooiberg", zegt Willem van Dranen, deskundige op het gebied van neergestorte vliegtuigen in de Tweede Wereldoorlog. Desondanks heeft hij beloofd mee te zoeken naar de dijk en de fietser. 

Volledig scherm
Deze route vloog de B-24 bommenwerper op 18 september 1944. © Robert Baumgardner
Volledig scherm
Willem van Dranen (li) en Sjaan Kannekens hebben uitgezocht waar in de gemeente Moerdijk in de Tweede Wereldoorlog vliegtuigen zijn neergestort. Foto Jan van Zuilen.
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement