Wethouder Kamp houdt minister Kamp aan zijn woord: Geen 380kV langs A17

ZEVENBERGEN - In het debat over het tracé voor de nieuwe 380kV-verbinding tussen Rilland en Tilburg heeft minister Henk Kamp een paar jaar geleden tegen wethouder Jaap Kamp van Moerdijk gezegd: 'Die variant Noord is van tafel en blijft van tafel'.  ,,Dat zei hij letterlijk. En daar houd ik hem aan", zei wethouder Kamp deze week toen de gemeenteraad sprak over de nieuwe 380kV-lijn. 

Moerdijk is dus niet van plan mee te werken aan deze variant, die grotendeels langs de A17 loopt. Het tracé kwam weer in beeld toen de gemeenten Etten-Leur, Breda en Oosterhout samen het standpunt innamen dat de zuidelijke variant door hun gemeenten het slechtst denkbare alternatief is. Zij gaan voor noord.

Al bijna tien jaar wordt gesproken over een nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Tilburg. In West-Brabant wordt het oostelijke stuk tussen Rilland en Tilburg aangelegd. Er zijn verschillende tracés waarbij noord en zuid nu in diverse varianten nog op tafel liggen. De verbinding bestaat uit 62 meter hoge, smalle masten met daartussen de hoogspanningskabels.

Geen enkele gemeente wil de 380 kV over zijn grondgebied omdat het landschap erdoor wordt aangetast en omdat er beperkingen gelden voor het grondgebruik onder de lijn. De minister van EZ neemt nog dit kwartaal een besluit over het trace. Hij verwacht dat de gemeenten met een breed gedragen voorstel komen. Zo niet, dan heeft hij zijn handen vrij om zelf te bepalen waar de lijn komt te lopen. 

Volledig scherm
Henk Kamp. © ANP
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement